Vezi sidebar
De ce sunt merele bio mai gustoase decât cele convenționale?
30.09.2016
Ruxandra Comsa
1.465 vizualizări

Ce părinte mai cumpără azi mere din piață, sperând că sunt mai puțin stropite cu chimicale decât cele din supermarketuri? Aș vrea din tot sufletul să vă spun că cine face asta bine face și corect gândește, zău! Dar, din păcate, aș greși. Țăranul nostru, și mă refer la cel care vinde în piață și trăiește din asta, țăranul nostru a învățat rapid lecția că pesticidele, fertilizatorii și alte chimicale sunt ieftine, spornice și foarte eficiente pentru profit cu orice preț. Unii, din exces de zel, teamă sau lăcomie, folosesc aceste substanțe toxice în cantități mult mai mari decât cele recomandate de producător, ca să fie siguri că n-au bătăi de cap și recolta lor e asigurată. Și, pentru că marfa de pe taraba lor nu e aproape niciodată analizată, pot să vândă un măr stropit chiar și cu o cantitate de pesticide de câteva ori mai mare decât cea admisă. Nu vorbesc aici despre “țăranii” care-și iau marfa turcească din en-gross, ar fi destule de spus. Și oricum, aceia se văd ușor și eu, una, recunosc că-i ocolesc.

Prin urmare, azi vă înșir câteva motive pentru care ar trebui să consumați mere bio în locul celor convenționale. Despre comparația între bio și convențional am mai scris, aici.

Argumente contra, de genul: sunt greu de găsit, sunt scumpe, sunt urâte, au viermi, și altele, nu țin. Ele pot fi contrazise printr-o simplă vizită în orice magazin care vinde și produse bio, unde veți vedea că nici prețurile nu sunt cu mult mai mari, că merele arată normal și că n-au viermi. Iar comparația cu merele din curtea bunicii de la țară va fi foarte corectă. By the way, când vorbeam despre țăranii din piață, nu vorbeam despre bunicul și bunica de la țară, care nu îngrijește ce-are în bătătură ca să vândă. N-o mai lungesc pe sentimental, iată mai jos argumentele noastre pro mere bio, pe gustate, chiar la noi în magazinul din Băneasa:

Merele bio au mai mulți antioxidanți

Mărul este unul dintre cele mai sănătoase fructe, cu beneficii uriașe pentru sănătatea noastră. Nu de pomană se spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Iar cele mai multe vitamine și alte substanțe nutritive, dar și cea mai mare cantitate de fibre se află în coajă, de aceea specialiștii în nutriție susțin cu ardoare consumul acestei părți importante a fructului. Coaja mărului conține substanțe fitochimice care pot reduce considerabil riscul îmbolnăvirii de cancer și afecțiuni cardiace.

Studiile arată că fructele și legumele organice, care nu beneficiază de “protecția” dată de pesticide, produc în cantitate mai mare substanțe antioxidante, pentru a se apăra. Astfel, merele organice conțin între 19% și 69% mai mulți antioxidanți decât cele convenționale.

Merele bio nu conțin deloc pesticide

Din păcate, deși coaja mărului conține cei mai mulți antioxidanți, ea este și cea mai expusă contaminării cu pesticide, așa că e foarte posibil ca beneficiile pentru sănătătate ale merelor să vină la pachet și cu efecte nocive. Pesticidele sunt substanțe chimice create pentru a fi toxice deoarece scopul lor este de a ucide organisme vii: buruieni, insecte și ciuperci parazite, care sunt considerate dăunătoare pentru culturi. Multe pesticide prezintă riscuri mari pentru sănătatea omului, așa cum o confirmă numeroase studii.

Pornind de la datele furnizate de Departamentul pentru Agricultură al SUA, organizația EWG (Environmental Working Group) a alcătuit o listă intitulată „Duzina de ticăloși” a primelor 12 fructe și legume ca și concentrație de reziduuri de pesticide care este actualizată anual. În acest top se regăsesc constant în ultimii ani pe primul loc merele. Am scris despre asta și noi pe blog.

În România, citricele turceşti şi merele româneşti conţin cele mai multe pesticide potrivit rapoartelor anuale realizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În 2012 de exemplu, din 3.367 de probe analizate, care au inclus fructe, legume, cereale, mâncare din cereale pentru bebeluşi şi produse de origine animală, 839 (25%) conţineau reziduuri de pesticide, iar 31 (0,9%) aveau cantităţi de pesticide peste limita maximă admisă prin lege. Ba, mai mult, unele produse analizate aveau mai multe tipuri de pesticide: merele aveau în compoziţie între 2 şi 7 tipuri de pesticide. Au fost analizate 29 de mostre de mere, dintre care 17 (58,62%) erau româneşti. În fiecare an, autoritățile reușesc să oprească la vamă cel puțin un transport de fructe sau legume turcești ultrapesticizate.

Aceste pesticide nu se îndepărtează decât în mică măsură prin spălarea fructului. Iar dacă alegem să le consumăm fără coajă în speranța că vom elimina orice risc, nu doar că nu ne mai bucurăm de beneficiile pentru sănătate ale substanțelor nutritive prezente în aceasta, dar în plus nici nu scăpăm de pesticide, deoarece ele pătrund cu ușurință prin coajă și ajung în pulpa fructului.

Merele bio sunt mai gustoase?

Merele organice, ca și alte fructe și legume crescute natural, fără chimicale, nu se compară la gust cu merele cultivate convențional, stropite cu un cocktail de pesticide. De ce? Doar pentru că le mâncăm fără grijă și ne bucurăm liniștiți de gustul lor e un motiv suficient. Și cu asta vă răspund și la întrebarea din titlul articolului meu.

În încheiere

Când eram mică nu voiam să mă ating de vreun măr în care bănuiam că ar fi vreun viermișor. Acum m-aș bucura tare mult să întâlnesc unul pentru că asta înseamnă că fructul a crescut natural, sănătos, și și-a păstrat intactele calitățile și toată aroma. Din păcate, nici în merele din piață, nici în cele din magazine nu mai găsesc așa ceva. Așa că, până voi găsi, eu aleg să cumpăr mere bio.

 

Sănătate, și mere coapte, bio!

Ruxi, pentru Republica BIO

Sursele mele sunt bio, bineînțeles:       

http://www.researchgate.net/publication/263432810_Higher_antioxidant_and_lower_cadmium_concentrations_and_lower_incidence_of_pesticide_residues_in_organically_grown_crops_a_systematic_literature_review_and_meta-analyses
http://www.ansvsa.ro/documente/admin/National_summary_report_2012_RO_37776ro.pdf
http://www.ewg.org/foodnews/summary.php

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.