Vezi sidebar
Cu ce creme ne protejăm pielea în sezonul rece?
23.01.2017
Razvan Mottok
587 vizualizări

 

Fie că ne place sau nu, anotimpul rece este cel care ne afectează poate cel mai mult pielea. Gerul, aerul rece și uscat, vântul, sunt factori care agresează pielea la fel de mult ca și alții factori cum sunt cei, de exemplu din timpul verii. Cum nu îi putem ordona iernii să nu mai vină, și nici nu putem sta doar în casă, nu ne rămâne decât să ne pregătim cum se cuvine pentru vânt, zăpadă şi ger şi să ne înarmăm cu răbdare şi creme protectoare.

Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc şi este scutul ce protejează toate celelalte organe. Ca ea să aibă grijă de noi, ar trebui să o îngrijim şi să învăţăm cum să o protejăm împotriva frigului şi a agresiunilor vremii reci. Primele zone afectate în anotimpul rece sunt mâinile, picioarele, tenul, buzele şi pielea subţire din jurul ochilor. În principiu, zonele cele mai expuse au cel mai mult de suferit şi către ele ar trebui să ne îndreptăm atenţia pentru început. 

Și pentru că tocmai am spus că pielea este un organ, voi relua aici o idee dintr-un articol mai vechi, acea că pielea este un organ permeabil, că o organismul unei femei absoarbe în medie 13 kilograme de ingrediente numai din cremele hidratante pe care le foloseşte în 60 de ani de viaţă. Iar dacă respectivele creme conțin ingrediente periculoase, atunci organismul are de suferit: 60% din substanțele cu care pielea intră în contact ajung în fluxul sanguin. Trebuie deci să alegem creme care nu conțin ingrediente toxice.

Aşadar, ținând cont de tot ce-am scris mai sus, iată câteva creme cu ingrediente speciale, care ne protejează sănătos pielea pe durata anotimpului rece:

Cremă hidratantă cu ulei de jojoba

Jojoba reface echilibrul natural al pielii, o protejează împotriva agresiunilor externe şi o catifelează. Este ideală pentru corp şi ten şi poate fi folosită de întreaga familie, chiar și de către copii, pe care de multe ori uităm să-i luăm în calcul atunci când ne gândim la hidratarea pielii, deși de multe ori ei petrec foarte mult timp la joacă prin zăpadă. 

Cremă ultrahidratantă pentru ten

O combinaţie dintre cele mai hidratante şi protectoare ingrediente va face minuni pentru orice ten. Noi recomandăm combinaţia dintre ulei de migdale, caise, luminiţă de seară cu mesteacăn, ulei de jojoba şi unt de shea.

Cremă pentru ten cu vitaminele A, C şi E

Vitamina A este antioxidantă şi luptă împotriva radicalilor liberi. Vitamina C contribuie şi ea la protecţia pielii împotriva efectelor nocive ale vremii, reface stratul de colagen şi are proprietăţi antiinflamatoare. Vitamina E hidratează tenul în profunzime, contribuie la vindecarea pielii, estompează ridurile şi chiar semnele şi cicatricile.

Cremă de mâini cu aloe vera

Aloe vera are proprietăţi antiinflamatorii, antialergice, protejează pielea, o hidratează şi îi oferă elasticitate. Crema cu aloe vera este ideală pentru persoanele cu pielea sensibilă.

Cremă hidratantă cu unt de shea

Untul de shea este cunoscut pentru proprietăţile sale hidratante, nutritive, calmante şi regeneratoare, tratează roşeaţa pielii şi decolorările. O foarte bună alternativă a cremei cu unt de shea este chiar untul de shea, putând fi folosit în locul cremei pentru corp.

Cremă pentru faţă cu protecţie solară

Poate părea absurd, dar razele UV sunt prezente şi în anotimpul rece şi este foarte important să avem o barieră protectoare împotriva lor. O cremă cu oxid de zinc poate asigura o bună protecţie şi va feri pielea de îmbătrânirea prematură.

Cremă de corp cu extract de gălbenele

Gălbenelele hidratează pielea, grăbesc vindecarea şi au efect antiinflamator şi antibacterian. Aplicată pe întregul corp, crema îţi va proteja pielea şi o va ajuta să se menţină sănătoasă.

Cremă de corp cu extract de propolis

Propolisul ajută pielea afectată de frig să se refacă, o hidratează şi îi oferă strălucire. Pătrunde adânc în piele şi poate vindeca chiar şi arsurile şi ameliora eczemele.

Cremă de picioare cu camelină

Pielea picioarelor are şi ea de suferit în anotimpul rece, ca urmare a deshidratării produse de frig şi de trecerile dese de la cald la frig şi invers. Camelina contribuie la regenerarea pielii, previne uscarea ei, o hrăneşte şi o catifelează.

Cremă pentru conturul ochilor cu vitamina E

Cum spuneam, Vitamina E este responsabilă pentru estomparea ridurilor şi hidratează pielea. Poate să repare şi pielea sensibilă din jurul ochilor.

Cremă cu miere, propolis şi ceară de albine

Mierea nu este bună doar pentru a fi consumată ci este folosită şi pentru obţinerea cremelor pentru mâini, corp şi ten. Are efect hidratant, nutritiv, catifelează pielea şi îi redă elasticitate.

Loțiune cu ulei de cocos sau alt ulei vegetal

Uleiurile vegetale au acţiune intens hidratantă, calmantă şi sunt perfecte pentru îngrijirea pielii sensibile. Cele mai des utilizate uleiuri vegetale sunt uleiul de cocos, de argan, de cacao, de mango, de jojoba, de cânepă, uleiul din sâmburi de caise sau struguri. O cremă ce conţine unul dintre aceste uleiuri sau chiar un amestec dintre ele, va face minuni pentru piele.

Balsam de buze cu unt de mango

Nu trebuie să uităm de buze! Pielea buzelor are nevoie de hidratare şi de o barieră protectoare împotriva factorilor externi agresivi. Fetelor, iarna e bine să aplicaţi puţin balsam pe buze înainte de ruj sau să folosiţi un ruj cu textură cremoasă.

Balsam pentru buze şi nas

Frigul şi vântul afectează şi pielea din jurul nasului şi ar fi bine să protejezi şi această zonă. Balsamul hidratează şi buzele şi pielea crăpată din jurul nasului.

Mască pentru păr cu bambus

Părul are şi el de suferit în anotimpul rece în principal din cauza diferenţelor de temperatură dintre interior şi exterior. O mască cu bambus şi unt de cupuacu va reface firele de păr despicate, va hrăni părul şi îl va proteja.

Ulei de avocado pentru păr

Dacă nu te împaci cu ideea de mască pentru păr, poţi încerca uleiul de avocado. Acesta contribuie la regenerarea firului de păr, îi redă strălucirea şi hidratează scalpul. Untul de shea are şi el numeroase beneficii pentru păr şi te poate ajuta în sezonul rece. La fel și cel de argan, despre care am mai scris pe blog, și poți citi aici.

    Cu toate că unele creme chiar fac minuni, protecţia pielii ar trebui să înceapă din interior către exterior, aşa că ai grijă şi la alimentaţie. Încearcă, în sezonul rece, să consumi peşte gras, nuci, alune, ulei de floarea soarelui, de rapiţă sau de soia, fructe şi legume bogate în vitamina C.

    Şi încă o recomandare: încearcă să înlocuiești cafeaua de dimineaţă cu o cană cu apă călduţă sau la temperatura camerei, în care poţi pune o linguriţă de miere. Cum corpul nostru se deshidratează pe timpul nopţii, o cană cu apă îl va rehidrata până la nivelul pielii și este un mod sănătos de a-ți începe ziua!

     

    Acestea fiind spuse, hai să ne luăm inima în dinţi, o cremă bună, mănuşile, căciula, fularul şi să ne bucurăm sănătoși de iarnă, zăpadă, sanie, ski, sau patine!

     

    Florrie, pentru Republica BIO

     

    Copyright Republica BIO

    Scrie şi tu un comentariu

    Comentariile sunt moderate înaintea publicării.