Vezi sidebar
Beneficiile unei diete BIO de numai 10 zile: schimbari importante in organism [video]
14.08.2018
Ruxi Comsa
197 vizualizări

V-ați pus întrebarea ce s-ar întâmpla în corpul vostru dacă ați consuma doar alimente organice? Cei de la Greenpeace și-au pus-o și au obținut răspunsul în urma unui studiu care a urmărit ce modificări au loc la nivelul organismului după doar 10 zile de dietă organică.

Astfel, conform unui studiu realizat de Greenpeace Japonia, dacă am consuma doar alimente organice timp de 10 zile, chimicalele care provin din pesticide din corpul nostru ar scădea într-un procent semnificativ. Dar să vedem mai în detaliu ce au descoperit cercetătorii și de ce este important acest studiu pentru noi.

 

Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când consumăm doar alimente organice timp de 10 zile? - Video Republica BIO  

De ce consumul de fructe și legume cultivate convențional a devenit o problemă?

Utilizarea de pesticide în producția agricolă a intrat în atenția specialiștilor din domeniul sănătății deoarece mai multe studii au dovedit că există o legătură între  diverse probleme de sănătate și consumul de substanțe chimice prezente în alimente în urma tratării lor cu pesticide. 

Astfel, numeroase tulburări neurologice, dezvoltarea cognitivă întârziată la copii, cancere de diverse tipuri etc. sunt corelate cu ingestia de pesticide din alimente. 

În ce a constat studiul realizat de Greenpeace?

Studiul efectuat de Greenpeace Japonia a urmărit să demonstreze efectele modificărilor nutriționale asupra consumatorului care se hrănește cu alimente având reziduuri de pesticide. Studiul a fost unul foarte simplu având ca scop să descopere ce s-ar întâmpla dacă am consuma doar alimente organice timp de 10 zile și care sunt consecințele modificărilor din alimentație pe termen lung.

Două familii japoneze au participat la studiu. Una din familii a fost alcătuită dintr-o femeie și două fetițe, iar cea de-a doua dintr-un bărbat, o femeie și doi copii. Ambele familii au consumat o dietă convențională timp de cinci zile și apoi au urmat timp de 10 zile o dietă exclusiv organică. Au fost colectate mostre de urină pe tot parcursul perioadei în vederea analizelor pentru a se determina nivelul de substanțe chimice datorate pesticidelor din organism.

Care sunt concluziile acestui studiu?

S-au constatat diferențe notabile. Astfel, în timpul celor cinci zile de alimentație tradițională, cantitatea de substanțe chimice din organism era similară celor prezente în general la populația japoneză. După 10 zile de alimentație exclusiv organică, s-a observat o scădere semnificativă a procentului de substanțe chimice provenite din organofosfați, piretroid și pesticide pe bază de glifosat.

Acestea sunt vești bune, însă experții au constatat că, în ciuda acestei diete exclusiv ecologice, mai existau încă în corp într-un procent important substanțe provenite din alte pesticide, ceea ce arată cât de dificil e să te protejezi în totalitate de contaminarea cu pesticide.

 

Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când consumăm doar alimente organice timp de 10 zile? - Republica BIO

 

De ce este acest studiu important pentru noi?

Studiul demonstrează că o alimentație organică reprezintă o modalitate eficientă de a reduce cantitatea de pesticide din organism. Acest lucru este chiar mai benefic pentru copii deoarece ei sunt mai sensibili la produsele chimice toxice ca urmare a faptului că organismul lor se află încă în dezvoltare. Copilul consumă aceeași mâncare ca și adultul, bea aceeași apă și respiră același aer ca și cel din urmă, dar e mai mic și de aceea cantitatea care ajunge în organismul său raportată la masa corporală este mai mare.

Ce recomandări are Greenpeace pentru consumatori?

Conform Greenpeace Japonia, cel mai mare obstacol pentru familiile care doresc să se hrănească exclusiv cu alimente organice îl reprezintă disponibilitatea și accesibilitatea acestora, ceea ce constituie o problemă pentru numeroase alte țări, printre care și România. Pentru ca acest obstacol să dispară, consumatorilor li se recomandă să ceară magazinelor să vândă mai multe alimente organice. În acest mod, disponibilitatea acestora ar putea să crească.

O altă problemă pe care ar trebui să luăm în calcul după părerea mea este prețul. Cu cât cererea va fi mai mare, cu atât cantitatea de alimente ecologice va crește, iar prețul lor va scădea. Ne ajutăm astfel nu doar pe noi, ci și pe copiii noștri și generațiile viitoare să trăiască mai mult și mai sănătos.

Până atunci, poate nu putem avea o alimentație exclusiv organică, dar, așa cum o demonstrează acest studiu, e important pentru sănătatea noastră ca măcar o cât mai mare parte din alimentele consumate să fie de origine ecologică.

 

Pe curand!

Ruxi, pentru Republica BIO

Copyright Republica BIO

Surse:

  1. http://ecomil.com/en/what-would-happen-if-you-only-eat-organic-food-during-10-days/
  2. https://gastronomiaycia.republica.com/2016/12/19/que-ocurriria-si-comieramos-unicamente-alimentos-ecologicos-durante-10-dias/
  3. https://gastronomiaycia.republica.com/wp-content/uploads/2016/12/estudio_greenpeace_japon.pdf

 

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.