Vezi sidebar
Despre diversificare si borcanele pentru bebelusi
20.03.2017
Razvan Mottok
82 vizualizări

Astăzi am să vă povestesc despre un alt articol pe care l-am citit de curând. Subiectul lui era diversificarea alimentaţiei bebeluşului, care nu este tocmai uşoară, și grijie legate de alimentele pe care ai voie sau nu să i le dai, tu ca mămică. Dar mai ales, articolul vorbea despre alegeri: ce şi cum gătesc, în ce cantitate, cât de des îi dau bebeluşului să mănânce?

Discuția despre mâncarea la borcan a pornit după ce și eu și tovarășii mei de la Republica BIO am citit articolul respectiv, majoritatea cu copii mai mici sau mai mari. Apoi am hotărât împreună să ne exprimăm părerea și pe blog, într-un articol pe un subiect pe care nu l-am mai abordat până acum. Mai ales că este subiect de controverse.

Deci, e bună mâncarica la borcan, gata preparată? Sunt întrebări care apar inevitabil. Michelle Roberts, editor de sănătate la BBC, abordează această temă într-un mod diferit pentru majoritatea mamelor, mod cu care noi am rezonat. Aşa că am decis să-ți arătăm și ție articolului său, pe care îl poţi citi integral aici. Poți comenta dacă vrei, noi suntem curioși să-ți aflăm părerea.

Cât de nutritivă e mâncarea la borcan pentru bebeluși?

Pentru a determina dacă mâncarea la borcan pe care o găsim în supermarket-uri conţine nutrienţii de care orice bebeluş are nevoie, o echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii Glasgow a testat 479 de astfel de produse, aparţinând brand-urilor de top din Marea Britanie. Şi, ce să vezi? Doar câteva s-au încadrat în standarde, celelalte având un conţinut mult mai mic de nutrienţi decât mâncarea pregătită în casă. În plus, jumătate din ele aveau gust dulce. Ori, nu este deloc indicat să obişnuieşti copilul cu mâncare îndulcită întrucât îi dezvolţi excesiv gustul pentru dulce, ceea ce poate duce, în timp, la diabet, obezitate sau boli cardiovasculare. Dar marile companii ştiu că orice bebeluş are o preferinţă înnăscută pentru dulce şi, cel mai probabil, de aici şi gustul produselor comercializate. “Mâncarea este procesată şi pusă în borcane, aşa că nu e de mirare că nu are acelaşi gust ca alimentele gătite în casă”, afirmă Charlotte Wright, Doctor, şeful echipei de cercetare.

Ce este diversificarea, când și cu ce începe?

Scopul diversificării este acela de a introduce în alimentaţia copiilor o varietate de gusturi, texturi şi arome, de a-I încuraja să accepte alimente cât mai diverse care le pot oferi energie şi independenţă. Cea mai sănătoasă şi benefică variantă pentru bebeluş este să îi pregăteşti acasă mâncarea. Un piure din legume organice sau din sursă sigură, pregătite la abur, e mai mult decât hrănitor şi aşa eşti sigură că îi oferi celui mic doar alimente sănătoase. În caz că nu ştiai, gătirea la abur păstrează cea mai mare parte a nutrienţilor intacte, iar legumele îşi păstrează şi culorile vii şi apetisante. Și este gata în 10-15 sau 20 de minute, plus cele câteva secunde în care o pasezi.

Specialiştii din Marea Britanie şi nu numai spun că un bebeluş ar trebui hrănit doar cu lapte matern până la vârsta de 6 luni şi abia apoi să înceapă diversificarea, în paralel cu laptele matern, cara devine încet încet un supliment. Însă Dr. Wright şi echipa sa au descoperit pe rafturile supermarket-urilor sortimente de mâncare la borcan pentru bebeluşi recomandate de la vârsta de 4 luni. Neajunsul este că majoritatea nu au nutrienţi mai mulţi decât laptele matern. Ca să poată acoperi necesarul de proteine şi energie al unui sugar, o mămică ar trebui să îi dea bebeluşului său o porţie dublă de mâncare la borcan.

Atenție la capcanele din piureurile la borcan pentru bebeluși!

Știm că mulţi părinţi aleg mâncarea la borcan în locul celei pregătite în casă, din diverse motive: lipsă de timp, de surse alternative sănătoase, de inspirație, comoditate, lipsa de informare. Toți însă ar fi bine să deschidă ochii şi să conştientizeze ce le dau copiiilor lor să mănânce. “Pentru că majoritatea brand-urilor îndulcesc mâncarea pentru bebeluşi cu fructoză şi nu cu zahăr, ai putea crede că e mai sănătoasă, dar nu e”, spune Dr. Wright. “Bebeluşilor le place gustul dulce al mâncării, dar nu le oferă tot ce au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă.”

Nu spune nimeni să elimini desertul din alimentaţia copilului atunci când începi diversificarea. Dar desert nu înseamnă neapărat zahăr. La fel de bine îi poţi pregăti celui mic un piure din fructe bio, plin de vitamine şi minerale.

În paralel, Asociaţia Specialiştilor în Nutriţie din Marea Britanie, reprezentanta producătorilor de mâncare pentru bebeluşi, se apără răspunzând: “mâncarea este atent preparată pentru a asigura un echilibru al cantităţilor de nutrienţi, adecvat sugarilor şi copiilor cu vârste mici”. În plus, asociația mai spune că “nivelurile de proteine, carbohidraţi (inclusiv zaharuri), lipide, vitamine şi minerale din mâncărurile pentru bebeluşi sunt strict reglementate prin legislaţie, pe baza recomandărilor experţilor ştiinţifici europeni.”

Dacă ar fi să dăm crezare producătorilor, mâncarea la borcan acoperă toate nevoile bebeluşilor. Doar că aceeaşi asociaţie vine cu o completare: “recomandăm ca mâncarea pentru bebeluşi comercializată să fie utilizată ca parte a unui regim alimentar mix, pe lângă mâncare preparată în casă şi lapte matern sau formulă (ce rămâne alimentul de bază pentru copiii de până la 12 luni)”.

Așadeci, din tot ce-am scris mai sus, noi tragem o concluzie sănătoasă: mai bine îi găteşti bebeluşului! Ai posibilitatea de a alege atât legume cât şi fructe bio sau carne de la animale crescute ecologic şi vei avea de câştigat şi tu şi bebeluşul. Și poți desface un borcănel atunci când nu ai avut timp să te ocupi, ești pe fugă, călătorești, etc.

Este piureul la borcan potrivit de la vârsta de 4 luni?

Cât despre etichetele producătorilor ce spun că mâncarea lor este bună şi pentru bebeluşii de 4 luni, un purtător de cuvânt al Asociaţiei Specialiştilor în Nutriţie din Marea Britanie a declarat că producătorii nu fac decât să acopere o cerință a pieţei, pentru că sunt părinţi ce aleg să înceapă diversificarea mai devreme de 6 luni, dar că recomandă un consult medical de specialitate înainte de orice hotărâre. Aici, chiar au dreptate! Diversificarea e diferită de la un copil la altul şi dacă prietena ta a început să îi dea mâncărică bebeluşului ei, nu înseamnă că şi al tău e pregătit. Cel mai bine este să consulţi un medic înainte.

În încheierea articolului, expertul Elisabeth Duff de la The National Childbirth Trust din Marea Britanie îşi exprimă părerea: “Mulţi părinţi consideră mâncarea la borcan o soluţie convenabilă, mai ales atunci când sunt mereu pe fugă, dar noile rezultate ale cercetărilor arată că e foarte probabil ca aceştia să fie induşi în eroare cu privire la beneficiile pentru sănătate ale produsului.” Mai mult, aceasta susţine că “este timpul ca producătorii de mâncare pentru bebeluşi să se oprească din a eticheta alimentele ca bune pentru copiii de minim 4 luni.”

Acestea fiind spuse, dacă eşti mămică, te pregăteşti sau îţi doreşti, noi te sfătuim să-ți “asculţi” bebeluşul şi să consulţi un medic înainte de a începe diversificarea. Nu da fuga în supermarket după borcanele cu mâncărică, ci pune-ţi şorţul şi apucă-te de pregătit bunătăţi în casă! Găseşti mai jos o reţetă super simplă şi sănătoasă.

Rețetă de piure pentru diversificare:

Ai nevoie de următoarele ingrediente (caută să fie bio, organice sau de la tară, din sursă sigură, curate, fără chimicale):

  • o ceapă mică
  • un dovlecel
  • un morcov
  • un ardei gras roşu mic
  • o rădăcină de păstârnac
  • un cartof
  • o rădăcină de pătrunjel

Atenție, sunt multe legume aici și nu e indicat să prepari rețeta asta chiar din prima zi de diversificare. Întâi, bebelușul tău are nevoie ca legumele sau fructele să-i fie introduse unul câte unul în dietă, în funcție de vârsta lui și de recomandările medicului pediatru.

Cum procedezi:

Cureţi de coajă, speli bine şi găteşti la abur sau fierbi, apoi pasezi. Găsești puțin mai jos un tabel (veggie cooking cheat-sheet îi spune, și îl avem de aici) care îți arată exact cât de repede se pregătește la abur sau în oală fiecare legumă. Am tovarăși care l-au folosit la prepararea legumelor pentru copiii lor.

cat sa gatesti legumele pentru bebelusi

Să spunem că ești chiar la început, urmezi recomandările unui medic pediatru sau nutriționist și în prima zi faci piure din dovlecel. Apoi, respectând regula celor 3 zile, întroduci pe rând câte o legumă nouă, până ajungi să îi dai bebeluşului un piure cremos din legume.

Atenţie! Nu pune nici sare nici condimente în mâncarea copilului! Poate pentru tine va părea că e fără gust, dar cel mic abia acum îşi formează gustul.

Îți recomand mai jos, ca și alternative nu doar convenabile dar mai ales sănătoase, câteva alimente pentru bebeluși, formulă și cereale certificate ecologic. 

 

Sănătate, dragă mămică!

 

Florrie și părinții de la Republica BIO

Sursa
http://www.bbc.com/news/health-24013437
http://www.dailyinfographic.com/veggie-cooking-cheat-sheet-infographic

Sursa foto: Pixabay

 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.