Vezi sidebar
Bio versus conventional: 7 întrebări cu 7 răspunsuri pentru sănătatea ta!
19.09.2016
Razvan Mottok
1.032 vizualizări

Iata mai jos cateva dintre intrebarile pe care probabil ti le-ai pus si tu atunci cand ai intrat intr-un magazin cu produse certificate ecologic, sau bio. Cu unele dintre ele ne-am confruntat chiar la magazinul nou deschis, din Baneasa. Am incercat sa-ti raspund la ele cat mai clar, asa cum am raspuns si celor care ne-au trecut pragul sau ne-au sunat la telefon.

Cu ce e mai buna carnea de pui BIO decat carnea puiului conventional din comert ?

Raspuns: Diferentele dintre carnea de pui certificată ecologic (sau bio) si cea de pui conventional (pe care il gasim in toate magazinele alimentare) sunt majore, cele mai importante fiind dupa cum urmeaza:

Provenienta sau modul de crestere a puiului bio:

Carnea bio de pui provine de la pasari crescute in regim ecologic, regim care tine cont in primul rand de bunastarea conditiilor de trai ale acestora, incercand pe cat posibil sa li se ofere conditii cat mai apropiate de cele natural. Astfel, pasarile sunt crescute in hale spatioase (nu in custi ca cele crescute in sistem intensiv), beneficiaza de spatiu exterior cu vegetatie unde acestea ies sa ciuguleasca iarba, sa scurme, sa stea la aer liber, beneficiaza de podele si asternut de paie, rumegus.

Alimentatia puiului bio

Puii bio sunt crescuti cu furanje din agricultura ecologica, care nu provin din seminte modificate genetic, in care nu se regasesc substante chimice (pesticide, ierbicide, fertilizatori, insecticide). In furaje nu sunt adaugati hormoni de crestere, antibiotice.

Sacrificarea puiului crescut ecologic

Se face la varsta de minima de 81 de zile, iar in procesul de prelucrare nu sunt adaugati aditivi alimentari si conservanti, care se regasesc in carnea conventionala de pasare.

Ambalarea si etichetarea carnii bio

Carnea de pui bio va fi intotdeauna ambalata si etichetata conform normelor europene in vigoare si va cuprinde urmatoarele detalii obligatorii: sigla europeana pentru produse certificate bio/ecologic, codul organismului de control si certificare, tara de provenienta, referinta la agricultura ecologica, datele identificare ale producatorului.

 

Cu ce sunt mai bune merele BIO decat cele din comert (conventionale)?

Mere bio, sanatoase

Raspuns: Merele bio provin dintr-o livada certificata ecologic, care nu a fost tratata cu substante chimice de sinteza (fertilizatori de sinteza, pesticide, ierbicide, insecticide, fungicide, etc.), nu sunt modificate genetic prin laboratoare ultradotate, deci sunt fructe sanatoase, crescute natural, net superioare calitativ celor conventionale.

De asemenea, merele bio nu sunt tratate dupa cules cu substante chimice care sa le mentina prospetimea sau sa le intensifice culoarea, fapt pentru care merele bio vor avea un termen mai scurt de valabilitate si nu vor avea poate aspectul perfect al merelor intalnite in comert, dar vor fi pline de substante nutritive.

Nu in ultimul rand, merele bio sunt insotite de certificari care sa ateste normele europene de certificare ecologica, disponibile in momentul cumpararii, informatii justificative despre originea acestora, codul organismului de control si certificare, datele de identificare ale producatorului si sigla europeana pentru produse certificate bio sau ecologic.

 

Cu ce sunt mai bune rosiile BIO decat cele obisnuite sau conventionale?

Rosii bio

Raspuns: Rosiile bio provin dintr-o gradina sau sera certificata ecologic, pentru cultura carora nu s-au folosit seminte modificate genetic, substante chimice de sinteza (fertilizatori, pesticide, ierbicide, insecticide, fungicide etc), cresterea si coacerea lor realizandu-se in mod natural, fara sa fie fortate cu ajutorul hormonilor sau a altor substante chimice folosite in agricultura conventionala.

Rosiile provenite din agricultura bio sunt superioare calitativ celorlate rosii crescute intensiv, sunt mai gustoase si mai aromate, atat prin faptul ca provin dintr-o cultura controlata ecologic, lipsita de substante toxice care afecteaza sanatatea si polueaza mediul, cat si pentru ca dupa culesul lor, rosiile bio nu sunt tratate cu substante chimice care sa le mentina prospetimea, sa le intensifice culoarea sau sa le amplifice aroma. Tot din aceste motive ele au un grad mai ridicat de perisabilitate tocmai pentru ca sunt comercializate proaspete, imediat ce au fost culese.

De asemenea, la achizitia rosiilor bio sunt intotdeauna disponibile informatii justificative despre modul ecologic de productie, originea acestora, codul organismului de control si certificare, datele identificare ale producatorului si sigla europeana pentru produse certificate bio sau ecologic.

 

Cu ce difera mezelurile BIO de cele conventionale, din comert?

Raspuns: Mezelurile bio au in compozitia lor doar ingrediente ce provin din ferme certificate ecologic, carnea fiind de origine ecologica, de la animale crescute conform regulamentelor europene, fara organisme modificate genetic, hormoni de crestere, antibiotice sau alte medicamente nenecesare, iar auxiliarii sau aditivii alimentari folositi in procesare sunt acceptati si reglementati de normele europene in vigoare. Nu se folosesc amelioratori de gust, aditivi artificiali, inclusiv condimentele folosite provin din agricultura ecologica.

Mezelurile bio vor fi intotdeauna ambalate si etichetate conform normelor europene in vigoare si vor avea pe eticheta urmatoarele detalii obligatorii: sigla europeana pentru produse certificate ecologic, codul organismului de control si certificare, tara de provenienta, referinta la agricultura ecologica, ingredientele, datele de identificare ale producatorului.

 

Cum poti fi sigur ca BIO e chiar bio?

Raspuns: Intotdeauna produsele bio vor fi insotite de o eticheta care sa ofere informatiile obligatorii pentru produsele certificate ecologic, trasate in acest sens de regulamentele europene in vigoare. Pe un produs alimentar bio vom regasi intotdeauna sigla europeana, codul organismului de control si certificare, tara de provenienta, referinta la agricultura ecologica, lista cu ingredientele, datele de identificare ale producatorului. Iar ca si document justificativ, magazinul trebuie sa prezinte, in cazul in care un cumparator il solicita, certificatul ecologic al produsului, pe care se regasesc o parte din informatiile de pe eticheta, si anume: codul organismului de control si certificare, datele de identificare ale producatorului sau comerciantului.

 

Cum recunosti un produs BIO intre atatea etichete?

Raspuns: Produsele bio pot fi identificate foarte usor, prin faptul ca au pe eticheta sigla europeana prezentata aici:

 Sigla UE pentru produse bio

De asemenea, sub aceasta sigla se va regasi tara de origine a produsului bio, codul organismului de control si certificare, datele de identificare ale producatorului sau comerciantului, referinte despre provenienta ecologica a ingredientelor prodului respectiv. Iar daca doriti sa aveti informatiile complete, cei care comercializeaza produsul bio trebuie sa va puna la dispozitie, daca solicitati, si certificatul ecologic.

 

De ce produsele BIO sunt putin mai scumpe decat cele obisnuite, conventionale?

Raspuns: Produsele bio sunt mai scumpe in primul rand din cauza faptului ca certificarea ecologica a acestora este destul de costisitoare, organismul de inspectie si control impunand anumite costuri atat pentru procedura de inspectie si certificare cat mai ales pentru analizele care se fac periodic acestor produse, atat in cadrul productiei (cultura plantelor, cresterea animalelor) cat si celor procesate (cand este nevoie de mai multe ingrediente pentru realizarea unui produs bio) si care sunt suportate de catre producator sau procesator.

In cadrul productiei de culturi agricole bio, dat fiind faptul ca nu se folosesc substante chimice de sinteza care sa stimuleze producerea unei recolte bogate, daunatorii, bolile si buruienile sunt combatute prin metode naturale, traditionale, cu eficienta mai redusa, si deci necesita munca mai multa, iar productia este supusa unui risc mai mare, putand fi chiar inferioara cantitativ fata de productia din agricultura intensiva, conventionala, puternic chimicalizata. Sa nu uitam si de semintele utilizate la culturile ecologice, care trebuie sa fie certificate ecologic, obligatoriu nemodificate genetic, in consecinta mai dificil de procurat si deci mai scumpe decat semintele conventionale.

De asemenea, in cadrul fermelor ecologice care cresc animale respectand rigorile reglemetarilor sistemului ecologic, sunt costuri ridicate cu hrana necesara animalelor, tot furajul acestora necesitand a fi certificat ecologic si el. Iar pentru ca nu se folosesc stimulenti de crestere si alti hormoni care sa duca la cresterea rapida a animalelor, rata de crestere a acestora este naturala si deci mai lunga decat a celor crescute intensiv. Rezulta de aici costuri mai ridicate de intretinere si productie. Productia de lapte, oua si alte derivate animale este de asemenea mai mica fata de fermele care isi cresc conventional animalele.

Si nu in ultimul rand, faptul ca produsele alimentare bio au un termen de valabilitate mai mic si sunt mai perisabile, neputand fi pastrate timp indelungat prin depozite, adauga costuri datorate pierderilor prin deteriorare producatorului sau comerciantului.

 

 

Pe curand!

 

Razvan, Republica BIO 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.