Vezi sidebar
Aromaterapie cu uleiuri esențiale, împotriva balaurilor de sezon
02.03.2016
Ruxandra Comsa
1.081 vizualizări

Vine primavara, sau a venit, încă nu sunt sigură. Ziua vremea este când caldă, când rece, apoi iar caldă, iar apoi plouă. Seara e cam frig, dimineața nu mai zic. E exact perioada când colcăie virușii, începe să-ți curgă nasul, să te usture în gât, poate chiar să faci și-un pui de febră, dacă ai luat și-o bacterie care te-a dat gata. Dar poți lua măsuri din timp pentru a preveni aceste simptome neplăcute sau, dacă deja te-ai picnit, pentru a-ți ușura viața în lupta cu boala. Îți propun ajutorul unui remediu natural eficient contra virozelor și nu numai: uleiul esențial.

Uleiurile esențiale din plante au fost folosite de sute de ani pentru combaterea simptomelor răcelii și chiar mai mult. Le poți adăuga în apa din cadă atunci când faci baie, sau difuza în aer pentru a le inhala, sau chiar aplica direct pe piele (aici, îți recomand să le utilizezi diluate într-un ulei de bază vegetal, sau un ulei vegetal bio de migdale - și să respecți recomandarea producătorului).

Iată mai jos câteva sugestii de uleiuri esențiale care te vor ajuta în orice anotimp în care temperaturile fluctuează și vremea este schimbătoare.

Uleiul esențial de arbore de ceai

Extras din arborele de ceai (Melaleuca Alternifolie - Tea Tree), acest ulei are proprietăți antibacteriene, antimicrobiene, antiseptice și antivirale. Poate fi folosit pentru inhalații sau diluat în apa din cadă atunci când faci baie. Uleiul de arbore de ceai ajută la combaterea congestiei nazale și disconfortului creat de răceală sau gripă.

Uleiul esențial de pin

Uleiul esențial de pin (Pinus Sylvestris) ajută la desfundarea nasului și poate calma durerile de gât.

Uleiul esențial de lavandă

Uleiul de lavandă (Lavandula Angustifolia) are proprietăți antiseptice și antimicrobiene, e calmant și liniștitor. În plus, e suficient de blând pentru a putea fi folosit și în cazul copiilor.

Uleiul esențial de mentă

Uleiul de mentă (Mentha Piperita) are proprietăți antiseptice și antivirale și poate fi utilizat ca expectorant. Poți face inhalații cu aburi: toarnă câteva picături de ulei de mentă bio într-un bol cu apă fierbinte și ține capul deasupra lui, acoperit cu un prosop. Inhalează timp de câteva minute. Acest remediu nu este recomandat în cazul bebelușilor sau copiilor mici.

Uleiul esențial de cimbru

Uleiul de cimbru (Thymallus) este antiseptic și antibacterian. Se recomandă utilizarea lui în combinație cu uleiuri esențiale de arbore de ceai, de lămâie și de eucalipt, fie atunci când faci baie, diluat în apa din cadă, fie la inhalații, pentru a combate congestia nazală. Nu se recomandă utilizarea acestui ulei esențial în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune.

Ulei esențial de lămâie

Uleiul esențial de lămâie (Citrus Limon), datorită conținutului ridicat de vitamine, ajută la stimularea imunității și la sporirea producției de globule albe din sânge (leucocite), crescând astfel capacitatea corpului de a combate bolile. Uleiul de lămâie îmbunătățește de asemenea circulația sângelui în corp.

Uleiul esențial de eucalipt

Uleiul de eucalipt (Eucalyptus Globulus) are proprietăți antivirale și decongestionează căile nazale, ajutând la tratarea răcelilor. Poți folosi uleiul de eucalipt la inhalații pentru a ușura respirația, a calma inflamația și a combate bacteriile.

Uleiul esențial de rozmarin

Uleiul de rozmarin (Rosmarinus) este antiseptic și antimicrobian. Îl poți combina cu uleiuri esențiale de rozmarin, lămâie și eucalipt, iar cu amestecul rezultat masează ușor nasul, pomeții și tâmplele pentru a decongestiona căile nazale și a ușura disconfortul produs de răceală.

Cam astea sunt uleiurile esențiale care te ajută acum, în lupta cu inamicii invizibili din aer, aduși la viața de vremea schimbătoare a primăverii. Și o recomandare de final. Caută să folosești uleiuri esențiale ecologice. Știu că multe dintre plantele din care se prepară cresc în natură, dar contează mult de unde au fost culese, cum au fost preparate, ce alte "ingrediente" mai conțin. Sunt multe arii "naturale" atinse de poluare, multe ambalaje care pot fi periculoase, metode de extragere nu tocmai sănătoase. Rigorile legilor ecologice se ocupă să înlăture toate aceste atenționări. Așa că... ai grijă, te rog.

 

Sănătate aromoată să ai!

 

Ruxi, Republica BIO 

 

Sursele mele aromaterapeutice au fost:
http://www.offthegridnews.com/alternative-health/the-9-very-best-essential-oils-for-treating-colds-and-flu/

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.