Vezi sidebar
Ghici care e cel mai sănătos ceai din lumea... verde?
13.01.2016
Ruxi Comsa
2.696 vizualizări

Dacă încă nu ți-ai dat seama la care ceai mă refer, e vorba de ceaiul matcha. Este acea varietate specială de ceai verde folosită în Japonia pentru ceremonialul ceaiului încă de acum sute de ani. Ea a devenit cea mai la modă băutură din lume în ultima vreme și pe bună dreptate. La Săptămâna Modei de la New York, vedetele au servit shot-uri cu acest ceai. Iar numeroși iubitori ai cafelei aleg să renunțe la ea în favoarea ceaiului matcha. Cei mai faimoși chefi, de la cele mai scumpe restaurante de pe mapamond au inclus în meniul lor și preparate cu acest ceai, care le conferă o minunată nuanță de verde. S-au deschis ceainării speciale pentru el, se vând dulciuri sau feluri principale colorate și aromate cu acesta. Se prepară chiar latte cu ceai verde în loc de cafea. Să mai continui? 

 

Beneficiile ceaiului matcha - Video Republica BIO

 

De ce a devenit atât de popular ceaiul matcha?   

Nu e vorba doar de aspectul deosebit pe care îl conferă preparatelor, ci și de antioxidanții extraordinar de puternici pe care îi conține. Ceaiul matcha este un energizant cel puțin la fel de puternic ca și cafeaua, dar fără efectele secundare ale acesteia. În plus, e un puternic aliat al sănătății. Există numeroase studii care confirmă cât de puternică este eficacitatea sa în protecția organismului împotriva îmbolnăvirii, inclusiv împotriva cancerului. Ceaiul matcha întârzie îmbătrânirea și menține creierul activ chiar la vârstele cele mai înaintate.   

Care e diferența între ceaiul verde și ceaiul matcha?  

Ceaiul matcha este, dacă vrei, un ceai verde la puterea a treia. În traducere, înseamnăpudră de ceai”. Atunci când bei ceai verde obișnuit, bucățile de frunze sunt infuzate în apă fierbinte și apoi frunzele se aruncă. În cazul ceaiului matcha însă, se consumă și frunzele,pentru că ele au fost în prealabil transformate în acea pudră fină care este de fapt ceaiul, care se combină cu apă fierbinte (dar nu clocotită) cu ajutorul unui tel din bambus, până face spumă. Asta înseamnă că vei ingera mult mai mulți antioxidanți atunci când consumi ceai matcha decât ceai verde obișnuit.   

Cum se obține ceaiul verde matcha?

Pentru obținerea ceaiului verde, frunzele de Camelia Sinensis (planta de ceai verde) sunt lăsate se usuce la soare. Spre deosebire de ceaiul verde, deși se obține din aceeași plantă, pentru obținerea ceaiului matcha frunzele sunt ținute un timp scurt la aburi pentru a se stopa procesul de fermentare. Apoi sunt lăsate se usuce la umbră, iar în final sunt măcinate până se transformă într-o pudră extrem de fină. Fiind mai puțin procesat, ceaiul matcha conține mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.   

Ceaiul Matcha, beneficii peste cele ale cafelei

Lumea caută de ceva vreme o băutură energizantă care le asigurecombustibilulnecesar pentru zilele încărcate. Dar vrea să evite riscul de hiperaciditate, sau starea de agitație și inevitabilacădere de energie” care însoțește consumul de cafea. Răspunsul stă în ceaiul verde matcha. Efectul energizant al ceaiului matcha durează câteva ore, după care începe scadă treptat deoarece moleculele de cofeină din matcha se fixează de catechine, substanțe antioxidante care se regăsesc în frunzele de ceai, iar acestea fac ca eliberarea de energie se producă treptat și dureze mai mult.   

Republica BIO

Artizani de sănătate

Energizare...calmă? Da, cu ceaiul verde matcha!

Fiindcă se consumă frunzele de ceai verde cu totul, ceaiul matcha furnizează de trei ori mai multă cofeină decât o ceașcă de ceai, adică aproximativ la fel de multă ca o ceașcă de cafea. Spre deosebire de starea de energizare produsă de cofeinămatcha energizează, dar în același timp produce și o stare de calm datorită unei substanțe naturale numită L-teanină, care relaxează fără a produce și somnolență. Ceaiul matcha te face devii activ, dar în același timp calm, nu agitat cum se întâmplă în cazul cafelei.

De ce e atât de sănătos ceaiul matcha?  

Deoarece ceaiul matcha este obținut din frunze de ceai minim procesate, care în plus sunt consumate cu totul, el este o sursă mai bogată în substanțe nutritive (antioxidanți, taninuri si flavonoide) decât ceaiul verde obișnuit. Pe lângă aportul de vitamine și minerale, ceaiul matcha conține mai mulți antioxidanți numiți polifenoli, care au fost corelați cu protecția împotriva afecțiunilor cardiace și a cancerului, reglarea glucozei din sânge, reducerea hipertensiunii, întârzierea îmbătrânirii. Un anumit polifenol din ceaiul matcha cu denumirea EGCG s-a dovedit a stimula metabolismul și a întârzia sau stopa dezvoltarea celulelor cancerigene.

Ceaiul matcha este o sursă uriașă de antioxidanți. Doar 1 linguriță de ceai verde matcha are:  

  • de 6 ori mai mulți antioxidanți decât goji  
  • de 7 ori mai mulți antioxidanți decât ciocolata  
  • de 17 ori mai mulți antioxidanți decât afinele  
  • de 60 de ori mai mulți antioxidanți decât spanacul  

Ce gust are ceaiul matcha și cum să-l consumi?  

Poate fi transformat într-o băutură aromată  

Ceaiul matcha seamănă la gust cu ceaiul verde, dar are o aromă mai cremoasă, mai untoasă dacă pot spune așa. Îl poți consuma simplu sau, de exemplu, este foarte gustos în combinație cu laptele vegetal îndulcit cu stevia, la care poți adaugi și puțin extract de vanilie.

Ceaiul matcha poate fi încorporat în preparatele tale  

Matcha este un ingredient la mare căutare în rândul chefilor atât pentru prepararea deserturilor, cât și a felurilor de mâncare sărate. O căutare rapidă pe Google o să-ți dezvăluie nenumărate rețete cu matcha: de la fursecuri, brioșe, înghețate sau cheesecake-uri la supe cu matcha, piureuri, budinci, paste ș.a.m.d 

Și eu am testat pentru Republica BIO o rețetă de fursecuri cu ceai matcha. Tuturor le-a plăcut foarte mult culoarea verde 100% naturală pe care le-au dat-o doar cele câteva grame de ceai, iar gustul a fost excelent. 

Ești mai zen cu ceaiul matcha

Prepararea ceaiului matcha face parte din ceremonia ceaiului la japonezi și este asociată de sute de ani cu meditația Zen. Știm meditația devine din ce în ce mai populară datorită efectelor extraordinare asupra sănătății și stării psihice. Dacă încerci transformi prepararea unei cești de ceai matcha într-un mic ritual, și te relaxezi pentru câteva minute, uiți de toată agitația vieții cotidiene, iar beneficiile consumului acestui ceai vor fi înzecite.   

  
Ce zici, ciocnim împreună un shot cu ceai matcha?

Ruxi, Republica BIO 
  

Sursele mele de ceai matcha pentru acest material au fost 

http://www.onegreenplanet.org/vegan-food/matcha-green-tea-a-superfood-to-supercharge-you/  
http://news.health.com/2015/03/27/what-is-matcha/  
http://www.fastcompany.com/3043660/most-creative-people/will-this-mysterious-magical-tea-make-coffee-lovers-change-habits?utm_source=health.com&utm_medium=referral&utm_campaign=pubexchange_article#12 

Copyright Republica BIO

 

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

Comentarii (5 comentarii)

  • ucipxiz pe

    500mg[/url] Amoxicillin 500mg gwh.qpsu.republicabio.ro.sxb.ed http://slkjfdf.net/
  • itiferacat pe

    Amoxicillin[/url] Amoxicillin 500mg Capsules yyi.qjyn.republicabio.ro.cpi.qt http://slkjfdf.net/
  • efijuqileiw pe

    ] Buy Amoxicillin Online qay.rplv.republicabio.ro.hyk.hr http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

  • efijuqileiw pe

    500mg Capsules[/url] Buy Amoxicillin qay.rplv.republicabio.ro.hyk.hr http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
  • atixitojupiqq pe

    ] Buy Amoxil Online jvj.gajr.republicabio.ro.ybo.tt http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.