Vezi sidebar
Acu’ e soare, acu’ plouă. A început şcoala, vine şi hapciu... Uite cu ce te imunizezi!
14.09.2015
Ruxandra Comsa
668 vizualizări

Cum stai cu imunitatea? Dar cel mic? În comunitate îşi scot capul toţi balaurii, ştii?

Azi e cald, iar mâine e frig și plouă. Şi azi a început şi şcoala. Comunităţile şcolare şi-au deschis porţile şi odată cu ele virusurile şi bacteriile au liber la plimbare. Asta e, toamna e anotimpul în care sănătatea e pusă la grea încercare de virusurile și bacteriile care se înmulțumesc de minune acum. În plus, schimbările de temperatura solicită organismul, care consumă energie să se adapteze şi  uite aşa scade imunitatea. Şi dacă s-a lipit şi vreun virus, aia e!

Şi ce faci? Iei pastile pentru creşterea imunităţii? Le dai şi celor mici?

Spune-i asta ficatului, dar n-o să fie prea fericit. Vestea bună este că poţi lua din timp măsuri pentru întărirea imunităţii, şi să nu cazi pradă atacurilor. Sau dacă nu din timp, chiar acum, zi de zi. Există mai multe alimente pe care, dacă le consumi cât mai des, te vor ajuta să-ţi păstrezi sistemul imunitar în formă. Iar un sistem imunitar puternic va face față cu succes virozelor respiratorii și răcelilor, aşa că vei depăși acest anotimp în perfectă stare de sănătate.

Uite ce să faci ca să te imunizezi!

Prima măsura e una pe care o ştii: pune pe masă din plin fructe și legume de culori cât mai variate și bea, pe cât posibil, cel puțin 8 sau chiar 10 pahare de apă pe zi. Toamna este anotimpul fructelor şi  legumelor, aşa că n-ai nicio scuză. Caută să găseşti cât mai multe fructe şi legume bio, sau din surse curate, de încredere. Cele stropite cu chimicale sunt foarte periculoase, am mai spus-o în multe rânduri pe blog, de câte ori am putut.

Apoi, caută să incluzi în dieta zilnică a ta şi a familiei tale alimentele de mai jos. Ele au un rol major în stimularea imunității:

Condimentele

Condimentele sunt super-alimente, am mai spus-o tot pe blog, aici.

Iaurtul

Probioticele sunt bacterii benefice care elimină din intestine germenii care te pot îmbolnăvi și cresc astfel imunitatea organismului. Ele se găsesc și la farmacie sub formă de suplimente alimentare, dar și în iaurturile din comerț pe eticheta cărora se menționează „culturi active” există probiotice. Conform unui studiu efectuat în Suedia pe 181 de lucrători dintr-o fabrică, cei care au consumat un supliment alimentar zilnic care conținea probioticul Lactobacillus Reuteri și-au luat cu 33% mai puține zile de concediu medical decât cei din grupul de control. Studiu funny, nu-i aşa? Dar foarte adevărat. Dar, din nou: căutaţi să consumaţi iaurt bio.

Fulgii de ovăz bio

Ovăzul conține beta-glucan, o substanță cu proprietăți antimicrobiene și antioxidante mai puternice decât echinacea, o plantă aflată în foarte multe suplimente alimentare pentru stimularea imunității. Beta-glucanul stimulează imunitatea, grăbește vindecarea rănilor și poate ajuta antibioticele să își facă efectul mai repede. Nu fac reclamă consumului de antibiotice, au rolul lor dacă sunt luate responsabil şi la sfatul medicului, dar ce-ai zice de o porție de iaurt cu fulgi de ovăz și fructe dimineața la micul dejun?

Usturoiul

Eheee, nu e o surpriză pentru nimeni faptul că usturoiul previne răceala. De ce? Păi conține alicină, o substanță care combate infecțiile și bacteriile. Un studiu efectuat în Marea Britanie a arătat faptul că persoanele care consumă usturoi au un risc  cu două treimi mai mic de a răci decât persoanele care nu consumă usturoi. În plus, usturoiul scade riscul de cancer. Dacă nu reuşeşti să mânânci usturoi în fiecare zi (recunosc, e dificil, nu-l poţi mânca tocmai pe pâine, deşi…), încearcă totuși să o faci cât mai des. Uite, ascunde-l în salate! Nu pot sa cred că din astea nu mănânci în fiecare zi.

Uleiul de cocos ecologic

Uleiul de cocos ecologic conține două ingrediente speciale care întăresc imunitatea. Ele sunt acidul lauric și acidul caprilic, care au proprietăți antivirale, combătând cu succes infecțiile bacteriene. Uleiul de cocos este de fapt alcătuit în proporție de 50% din acid lauric pe care corpul îl transformă în monolaurină, un agent antiviral care combate virusurile și agenții patogeni. Există numeroase studii care confirmă aceste calități. Mai multe, promit să vorbesc într-un articol apropiat.

Ceaiul ecologic

Conform unui studiu, persoanele care beau cinci cești de ceai negru pe zi au de zece ori mai mult interferon în sânge decât cei care nu consumă acest ceai. Interferonul este o proteină care luptă împotriva agenților patogeni de diverse forme, fie viruși, bacterii, paraziți sau celule tumorale. Aminoacidul responsabil pentru stimularea imunității se numește L-teanină și se regăsește din abundență atât în ceaiul negru, cât și în cel verde. Încearcă deci să bei cât mai multe cești de ceai verde sau negru pe zi. Eu aşa fac, şi nu mai ţin minte când am răcit ultima oară, dar ştiu câ acum juma’ de oră am mai dat gata încă o ceşcută de ceai verde organic.

Pentru cei mici, care nu beau nici ceai negru nici verde, găseşti o sumedenie de infuzii din plante, care-i ajută. Popular, tot ceaiuri li se zice.

Cartoful dulce sau alte alimente portocalii

Atunci când vine vorba de sistemul imunitar, probabil că nu te gândeşti la pielea ta. Dar acest organ al corpului tău, și pielea este un organ, cel mai mare organ pe care îl avem, servește ca primă linie de apărare împotriva bacteriilor şi virusurilor. Pentru a se menține puternică și sănătoasă, pielea are nevoie de vitamina A. Aceasta joacă un rol major în producția de țesut conector, o componentă-cheie a pielii. Iar una dintre cele mai bune surse de vitamina A o constituie alimentele portocalii, cum ar fi cartoful dulce, care conține betacaroten, pe care corpul îl transformă în vitamina A. Morcovii sau dovleacul constituie de asemenea surse bune de betacaroten.

Vezi? Poţi face imunizare zi de zi, şi nu e atât de dificil. Aşa cum te-am obişnuit, îţi pregătesc un pic mai jos câteva bunătăţi imunizatoare pe care le poţi comanda direct de la Republica BIO.

 

Sănătate şi imunizare, portocalie sau de orice culoare ai vrea! Şi note mari, dar tot la sănătate!

Ruxi, Republica BIO

 

Sursele mele pentru imunizarea articolului:

http://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/power-foods-boost-immunity
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16274475
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0013804/
http://www.cbsnews.com/news/study-tea-boosts-immune-system/

 

Copyright Republica BIO

 

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.