Vezi sidebar
Copiii sunt protejaţi de razele solare, dar cine-i protejează de cremele periculoase?
19.05.2019
Ruxi Comsa
1.696 vizualizări

E vară, e clad și copiii vor să stea toată ziua afară. Soarele este minunat, dar poate fi și foarte periculos, mai ales pentru cei mici. În exces, el poate arde pielea, dar o cantitate moderată de soare este necesară și benefică pentru sănătate.

Lumina solară este o sursă de vitamina D, vitamină absolut necesară pentru dezvoltarea creierului, prevenirea răcelilor, gripei și a altor forme de boală, chiar și a unor tipuri de cancer. Pentru ca în corpul lor să se producă atât de necesara vitamină D, e important pentru copii şi nu doar pentru ei, să stea la soare fără cremă de protecție, dar pentru un interval foarte scurt de 10-15 până la 20 minute, şi nu la orele de vârf.

 

protectie solara copii - Video Republica BIO

 

Pălăria şi tricoul alb nu sunt de ajuns pentru protecția solară corectă a copiilor

Atunci când copiii petrec mai mult timp la soare, protecţia este importantă. O pălărie cu boruri late și haine subţiri care să acopere o suprafață cât mai mare de piele sunt bune, dar ineficiente dacă materialul nu are şi protecţie UV. Periculoasele raze din spectrul UVA trec chiar şi prin textile. Cea mai bună modalitate de a apăra copiii de efectele nocive ale soarelui rămâne folosirea cremelor bio de protecție solară.

De ce bio? Pentru că, deși cremele convenţionale de protecție solară își fac treaba pentru care au fost create, respectiv apără pielea delicată a celor mici de razele nocive ale soarelui, ele conțin ingrediente suspectate sau recunoscute ca fiind substanțe potențial cancerigene sau care pot afecta sistemul hormonal. Cu nume complicate și greu de reținut, o să vă menționez doar câteva dintre cel mai des întâlnite: dietalonamină, trietanolamină, oxibenzonă, PABA, benzofenonă și parabeni.

75% dintre cremele de plajă convenţionale conţin ingrediente potenţial cancerigene

Organizația de mediu The Environmental Working Group (EWG) a publicat în 2014 un ghid privind siguranța pentru sănătate a cremelor de protecție solară. EWG a analizat peste 2000 de asemenea produse și peste 257 de mărci. Concluziile analizelor au fost că peste 75% dintre cremele de protecție solară conțineau substanțe chimice toxice care pot crește riscul de cancer și genera diverse alte probleme de sănătate.

Conform EWG, o parte dintre ingrediente din cremele de protecție solară se absorb în sânge și au efecte toxice. Unele eliberează în sânge radicali liberi, altele acționează similar estrogenului și produc tulburări hormonale, iar un anumit număr de substanțe chimice pot cauza reacții alergice și iritații ale pielii. Nu există standarde riguroase stabilite cu privire la ingredientele din cremele de protecție solară.  În SUA, acestea nu au mai fost reglementate din anul 1978, iar factorul de protecție solară (SPF) menționat pe etichetă nu indică decât eficiența produsului în protejarea pielii de radiațiile solare nocive, nu şi protejarea de substanţele periculoase din cremă.

Ingredientul benzofenonă din cremele de plajă convenționale îmbătrâneşte pielea copiilor!

Multe mărci populare de protecție solară conțin ingredientul chimic numit benzofenonă (sau derivații benzofenonă-3 sau oxibenzonă), deoarece acesta este unul dintre cele mai eficiente filtre împotriva razelor solare atât de tipul UVA, cât și UVB. Benzofenona este însă un puternic generator de radicali liberi activat de lumina ultravioletă, iar acești radicali liberi pot produce o reacție în corp care să conducă la cancer de piele, adică exact lucrul de care încercăm să ne protejăm cu cremele de protecție solară.

Substanțele chimice din cremele de protecție sunt absorbite în mare parte în fluxul sangvin. Cu cât rămân mai mult pe piele, cu atât gradul de absorbție este mai mare. Desigur că riscul este mai mare pentru copii care o suprafață de piele mai mare raportată la greutatea corporală decât adulții.

Protecţia eficientă din toate punctele de vedere vine de la crema de plajă bio

Cremele de protecție solară cele mai sigure sunt cele cu factor FPS mare, de peste 30, care conțin şi filtre minerale. Cele pe care vi le recomand pentru copii sunt cele ecologice pentru că nu conțin parabeni, ftalați și alte ingrediente chimice periculoase care trec prin piele şi sunt absorbite în fluxul sanguin. Ele au filtre naturale de protecție împotriva radiațiilor solare UVA, cele nocive, dar şi UVB, care în cantităţi mari pot dăuna şi ele. Nu conțin coloranți, conservanți și nici parfumuri artificiale. 

Câteva recomandări importante pentru protecția solară în cazul copiilor

Spuneți nu soarelui în cazul copiilor cu vârsta sub 6 luni

Recomandările cu privire la copiii sub 6 luni ale specialiștilor sunt de a-i feri pe aceștia de lumina solară, deoarece pielea lor este extrem de sensibilă și nu conține suficientă melanină, ceea ce-i face foarte vulnerabili la daunele produse pielii de radiațiile solare. E indicat ca bebelușii sau copiii foarte mici să stea la umbră, în haine cu mâneci lungi și pantalonași lungi, cu o pălăriuță pe cap și ochelari de soare care protejează ochii de radiații. În acest mod tot corpul lor va fi ferit de soare.

După vârsta de 6 luni, aplicați de fiecare dată cremă de protecție solară, cu generozitate, pe corpul copilului de fiecare dată când acesta stă la soare.  

Alegeți pentru copii o cremă cu factor de protecție ridicat

O cremă de protecție solară cu factor extins de protecție și cu SPF minim 30 reprezintă cea mai indicată alegere în cazul copiilor. Aceasta asigură protecția atât în cazul radiațiilor UVA, cât și UVB.

Utilizați pentru copii o cremă de protecție solară cu filtre minerale

Numeroși medici dermatologi recomandă utilizarea cremelor de protecție solară fizice (minerale) care au în compoziția lor dioxid de titan sau oxid de zinc. Acestea reflectă razele solare, pe când o cremă de protecție cu filtre chimice le absoarbe. Adesea, aceste creme de protecție cu ingrediente naturale sunt mai blânde cu pielea sensibilă a copiilor. 

Un alt beneficiu al lor este de astă dată pentru mediul înconjurător: produsele cu filtre minerale nu sunt nocive pentru viețuitoarele marine precum sunt substanțele din cremele de protecție solară cu filtre chimice.  

Copiii, cu cât sunt mai mici, cu atât au o piele mai subțire și o suprafață de piele mai ridicată raportată la volumul corpului. Acest lucru înseamnă că pielea lor absoarbe o cantitate mai mare de substanțe decât pielea unui adult. De aceea, este important să vă asigurați că produsele cosmetice și de protecție care ajung la nivelul epidermei copilului sunt cât mai pure posibil, cât mai lipsite de chimicale potențial nocive.

Aplicați produsul de protecție solară cu generozitate

Deși spray-urile sunt ușor de aplicat, majoritatea persoanelor nu le folosesc în mod adecvat, iar aplicarea lor necorespunzătoare poate conduce la ineficiența produsului. Capul aplicator ar trebui să se afle la 2 cm distanță de corp, iar produsul ar trebui să fie utilizat cu generozitate. Dacă aplicați insuficient produs, nu se va forma pe piele un strat protector care să poată reflecta razele solare la fel de eficient ca un „scut”.

De asemenea, e important ca produsul să fie aplicat pe tot corpul, chiar și în zone care în aparență sunt mai ferite, de exemplu la subțioară. Zona axilei poate fi și ea expusă atunci când copilul ridică mâinile în sus, își ține mâinile pe cap etc. Tălpile sunt adesea o zonă ignorată, dar, dacă cel mic stă întins pe prosop, chiar și această porțiune de piele mai groasă are nevoie de protecție corespunzătoare.

Îmbrăcați copiii în haine protectoare

Atunci când e posibil, tricourile cu mâneci lungi și pantalonii sau o rochiță lungă pot proteja copilul de radiațiile UV. Hainele realizate din materiale textile mai puțin fine, de exemplu dintr-un bumbac mai gros, care nu sunt transparente, oferă cea mai bună protecție. Un tricou ud asigură o protecție mai redusă decât unu uscat. Hainele închise la culoare protejează mai bine decât cele în culori deschise.

Nu uitați de pălăriuță. Aceasta protejează fața, urechile, capul și gâtul. Șapca nu ferește atât de bine zona urechilor și a gâtului de soare, deci e de preferat o pălărie. Ochelarii de soare asigură și ei o protecție de radiațiile UV care pot conduce ulterior la cataractă. Cumpărați ochelari de soare care sunt certificați pentru protecția de radiațiile UVA și UVB.  

În orele de vârf, cea mai bună protecție este umbra

Radiațiile UV cele mai puternice și mai nocive sunt generate la amiază, prin urmare, cel mai indicat este să luați o pauză de la statul la plajă în orele de vârf, respectiv 11:00-16 :00. Dacă acest lucru nu este posibil, apelați la umbra asigurată de o umbrelă de soare, un cort, un copac etc.

Asigurați aportul de vitamina D necesar copiilor fără pericolul cancerului de piele

Vitamina D este foarte importantă, deoarece ajută la absorbția de calciu, echilibrul hormonal, buna funcționare a sistemului nervos și muscular etc. Știm că vitamina D ajunge în corp pe două căi: este produsă prin expunerea la soare sau ingerată din alimente. Expunerea la soare ne ajută să avem suficientă vitamina D în organism, dar din ce în ce mai mulți dermatologi au renunțat să mai recomande chiar și un interval foarte scurt petrecut de copil la soare fără protecție solară, ca urmare a riscurilor pe care radiațiile solare nocive le au.

Prin urmare, sfaturile specialiștilor sunt ca pielea copiilor să fie permanent protejată de razele solare și să apelăm la alimente pentru a le asigura celor mici vitamina D de care au nevoie. Surse bune de vitamina D sunt somonul, tonul sau ouăle.

Bronz = risc de arsuri solare

Pielea neprotejată poate fi afectată de radiațiile UV în doar 15 minute. Cu toate acestea, poate fi nevoie de până la 12 ore pentru ca la nivelul pielii să apară efectele expunerii la soare. Prin urmare, în cazul în care pielea copilul e ușor mai roz astăzi, mâine aceasta ar putea fi roșie pentru că a suferit o arsură solară.

Bronzul, din păcate, înseamnă și daune pentru piele. Conform specialiștilor, orice schimbare a culorii pielii copilului, fie că e vorba de înroșire sau de bronzare, indică și efecte potențial nocive produse de radiațiile UV la nivelul pielii. Chiar și câteva arsuri solare mai grave pot crește riscul de cancer de piele!

Deci nu uitați de umbrela de soare, de hăinuțe sau de un prosop. De asemenea, e foarte important să fie respectate intervalele de reaplicare a cremei de protecție menționate pe ambalajul produsului. În cazul în care crema își pierde din eficacitate, apare riscul arsurilor solare.

Apa poate intensifica efectul radiațiilor solare

Și apa, dar și nisipul pot intensifica reflexia radiațiilor UV care se pot concentra mai mult pe anumite zone de piele. Practic, apa acționează ca o oglindă care reflectă lumina concentrând-o într-un anumit punct. În plus, senzația de răcoare produsă de apă ne poate face să nu mai simțim că pielea noastră s-a încins de la soare.

Fiți  atenți la timpul petrecut în apă de copil și mai ales la reaplicarea cremei de fiecare dată când acesta iese din apă.

 

În concluzie, nu uitați de pălăriuță, tricou și, neapărat, crema bio de protecție solară cu filtru mineral, cu factor mare de protecţie solară, peste 30. Dacă v-am convins, sigur n-o să uitaţi, pentru că aveţi lista de cumpărături puţin mai jos.

Joacă plăcută sub soare, protejată bine!

protectie solara copii - Republica BIO
descarcă mai jos infograficul

Ruxi, pentru Republica BIO

Sursele mele de azi:
1. http://www.healthychild.com/sunburn-prevention-are-sunscreens-safe/
2. http://draxe.com/75-of-sunscreens-are-toxic-what-to-do-instead/
3. https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/parenting/parenting-articles/vitamin-d-vs-sunscreen-what-is-the-healthy-balance/
4. https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/children.htm
5. https://www.who.int/uv/faq/whatisuv/en/index3.html
 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.