Coşul meu

Copiii sunt protejaţi de razele solare, dar cine-i protejează de cremele periculoase?

E vară, e clad și copiii vor să stea toată ziua afară. Soarele este minunat, dar poate fi și foarte periculos, mai ales pentru cei mici. În exces, el poate arde pielea, dar o cantitate moderată de soare este necesară și benefică pentru sănătate.

Lumina solară este o sursă de vitamina D, vitamină absolut necesară pentru dezvoltarea creierului, prevenirea răcelilor, gripei și a altor forme de boală, chiar și a unor tipuri de cancer. Pentru ca în corpul lor să se producă atât de necesara vitamină D, e important pentru copii şi nu doar pentru ei, să stea la soare fără cremă de protecție, dar pentru un interval foarte scurt de 10-15 până la 20 minute, şi nu la orele de vârf.

Pălăria şi tricoul alb nu sunt de ajuns pentru protecția solară corectă a copiilor

Atunci când copiii petrec mai mult timp la soare, protecţia este importantă. O pălărie cu boruri late și haine subţiri care să acopere o suprafață cât mai mare de piele sunt bune, dar ineficiente dacă materialul nu are şi protecţie UV. Periculoasele raze din spectrul UVA trec chiar şi prin textile. Cea mai bună modalitate de a apăra copiii de efectele nocive ale soarelui rămâne folosirea cremelor bio de protecție solară.

De ce bio? Pentru că, deși cremele convenţionale de protecție solară își fac treaba pentru care au fost create, respectiv apără pielea delicată a celor mici de razele nocive ale soarelui, ele conțin ingrediente suspectate sau recunoscute ca fiind substanțe potențial cancerigene sau care pot afecta sistemul hormonal. Cu nume complicate și greu de reținut, o să vă menționez doar câteva dintre cel mai des întâlnite: dietalonamină, trietanolamină, oxibenzonă, PABA, benzofenonă și parabeni.

75% dintre cremele de plajă convenţionale conţin ingrediente potenţial cancerigene

Organizația de mediu The Environmental Working Group (EWG) a publicat în 2014 un ghid privind siguranța pentru sănătate a cremelor de protecție solară. EWG a analizat peste 2000 de asemenea produse și peste 257 de mărci. Concluziile analizelor au fost că peste 75% dintre cremele de protecție solară conțineau substanțe chimice toxice care pot crește riscul de cancer și genera diverse alte probleme de sănătate.

Conform EWG, o parte dintre ingrediente din cremele de protecție solară se absorb în sânge și au efecte toxice. Unele eliberează în sânge radicali liberi, altele acționează similar estrogenului și produc tulburări hormonale, iar un anumit număr de substanțe chimice pot cauza reacții alergice și iritații ale pielii. Nu există standarde riguroase stabilite cu privire la ingredientele din cremele de protecție solară.  În SUA, acestea nu au mai fost reglementate din anul 1978, iar factorul de protecție solară (SPF) menționat pe etichetă nu indică decât eficiența produsului în protejarea pielii de radiațiile solare nocive, nu şi protejarea de substanţele periculoase din cremă.

Ingredientul benzofenona din cremele de plajă convenționale îmbătrâneşte pielea copiilor!

Multe mărci populare de protecție solară conțin ingredientul chimic numit benzofenonă (sau derivații benzofenonă-3 sau oxibenzonă), deoarece acesta este unul dintre cele mai eficiente filtre împotriva razelor solare atât de tipul UVA, cât și UVB. Benzofenona este însă un puternic generator de radicali liberi activat de lumina ultravioletă, iar acești radicali liberi pot produce o reacție în corp care să conducă la cancer de piele, adică exact lucrul de care încercăm să ne protejăm cu cremele de protecție solară.

Substanțele chimice din cremele de protecție sunt absorbite în mare parte în fluxul sangvin. Cu cât rămân mai mult pe piele, cu atât gradul de absorbție este mai mare. Desigur că riscul este mai mare pentru copii care o suprafață de piele mai mare raportată la greutatea corporală decât adulții.

Protecţia eficientă din toate punctele de vedere vine de la crema de plajă bio

Cremele de protecție solară cele mai sigure sunt cele cu factor FPS mare, de peste 30, care conțin şi filtre minerale. Cele pe care vi le recomand pentru copii sunt cele ecologice pentru că nu conțin parabeni, ftalați și alte ingrediente chimice periculoase care trec prin piele şi sunt absorbite în fluxul sanguin. Ele au filtre naturale de protecție împotriva radiațiilor solare UVA, cele nocive, dar şi UVB, care în cantităţi mari pot dăuna şi ele. Nu conțin coloranți, conservanți și nici parfumuri artificiale. 

Lumina solară zilnică, în cantitate moderată, este critică pentru sănătatea copiilor, dar atunci când pielea lor este expusă pentru mai mult timp la soare, trebuie să-i protejăm în modul cel mai sigur cu putință. Deci nu uitați de pălăriuță, tricou și, neapărat, crema bio de protecție solară cu filtru mineral, cu factor mare de protecţie solară, peste 30. Dacă v-am convins, sigur n-o să uitaţi, pentru că aveţi lista de cumpărături puţin mai jos.

Joacă plăcută sub soare, protejată bine!

Ruxi, pentru Republica BIO

Sursele mele de azi:
http://www.healthychild.com/sunburn-prevention-are-sunscreens-safe/
http://draxe.com/75-of-sunscreens-are-toxic-what-to-do-instead/
 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu