Vezi sidebar
Gluten, numele inamicului din felia de pâine
21.05.2015
Republica Bio
677 vizualizări

Ce este glutenul?

Glutenul este un amestec de substanțe proteice prezent în boabele și în făina din anumite cereale. El este important pentru brutării şi firmele de panificaţie, deoarece face aluaturile să fie elastice. Din păcate, glutenul nu este atât de indicat în alimentația noastră, iar în cazul unora dintre noi este chiar interzis, pentru că în esenţă este un alergen.

Ar trebui să evit glutenul? De ce?

Există mai multe motive pentru care ar trebui să elimini glutenul din dieta personală. Cu atât mai mult cu cât dieta ar trebui să fie un stil de viaţă, nu un plan de moment.

Boala celiacă, sau intoleranța la gluten

Boala celiacă (sau intoleranța la gluten) este o afecțiune autoimună declanșată de consumul de gluten, şi afectează intestinul subţire. Boala celiacă nu este vindecabilă, singurul mod în care poţi evita consecințele ei este evitarea în totalitate a alimentelor care conţin gluten. Printre simptomele acestei boli se numără: oboseală, depresie, anemie, dureri abdominale, balonare, flatulență, afte bucale, afectarea smalțului dinților, dureri articulare, spasme musculare, osteoporoză, chiar infertilitate. Unele persoane nu prezintă niciun simptom vizibil, în ciuda faptului că suferă de această afecțiune. Sau le ignoră, confundându-le cu altceva. ”Mi-a căzut greu masa asta”, sună cunoscut?

Deși procentul de populație care pare a fi afectat e doar de 1%, după cum susțin cei care sunt pro gluten, de fapt cel puțin 80% dintre cazurile de intoleranță la gluten rămân nediagnosticate deoarece simptomele, aşa cum vă spuneam, pot fi foarte variate, pot fi confundate cu altceva, sau pot să nici nu apară. Prin urmare, cineva poate suferi de boală celiacă fără să știe.

Sensibilitate la gluten sau intoleranţă la gluten? Cum e corect?

Şi una, şi cealaltă. Pentru că există o intoleranță la gluten mai puțin puternică, numită sensibilitate la gluten. Ea este mult mai des întâlnită, şi se manifestă ca o reacție negativă a corpului, asemănătoare cu cele înşirate mai sus, fără a fi însă vorba de boală celiacă. Dar şi în acest caz, doar prin eliminarea glutenului din alimentație dispar simptomele neplăcute.

Sindromul de colon iritabil nu e cumva acelaşi lucru?

Nu. Intoleranţa afectează intestinul subţire. Colonul este un pic mai jos, în continuarea celui subţire. Conform studiilor, chiar și persoanele care nu au intoleranță la gluten, dar suferă de sindromul colonului iritabil, pot beneficia de pe urma eliminării glutenului din alimentație, fiind mai puțin afectate de balonare, probleme ale tranzitului digestiv, oboseală și dureri abdominale.

Glutenul şi afecțiunile neurologice, atenţie!

Numeroase tulburări neurologice (schizofrenie, autism) sunt asociate cu consumul de gluten, iar persoanele afectate prezintă îmbunătățiri majore ale stării de sănătătate atunci când renunță la el.

Glutenul şi bolile autoimune

Glutenul este asociat și cu alte boli autoimune: afecțiuni tiroidiene autoimune, diabetul de tip 1, scleroza multiplă şi altele.

Deși studiile pe acest subiect sunt insuficiente, se pare că glutenul produce dependență, ceea ce explică de ce ne vine atât de greu să renunţăm la pâine și la produsele de patiserie.

Hai să facem un test!

Încercați să eliminați glutenul din alimentație pentru 30 de zile. Vedeți cum vă simțiți după. Dacă sunteți mai plini de energie, iar digestia voastră s-a îmbunătățit, dacă aveți o stare fizică și psihică mai bună, poate ar trebui să renunţaţi la gluten. Aţi auzit de celebrul Novak Djokovic, tenismanul care a ajuns numărul 1 după ce a renunţat la gluten?

Cereale care conțin gluten

Grâul sub toate formele sale, inclusiv cel integral, dar și formele antice de grâu, cum ar fi alac, kamut sau spelta, toate conțin gluten.

Secara conține o substanță proteică din alcătuirea glutenului, deci trebuie de asemenea ocolită.

La fel și orzul.

Deși nu conține gluten, ovăzul este procesat adesea în locații unde poate fi contaminat cu gluten de la grâu, deci, dacă nu se menționează pe ambalaj în mod explicit că nu conține gluten, vă recomand să îl evitați.

Cum îl ocolesc?

Simplu: excluzând din alimentație pâinea, produsele de patiserie, prăjiturile sau pastele pe eticheta cărora nu scrie ”fără gluten”. Atenție și la sosuri, semipreparate sau chiar mezeluri care adesea sunt ”înmulțite” cu gluten.

Grău nu, secară nu, orz nu, atunci ce-mi mai rămâne?

Există cereale (şi semințe) care nu conțin gluten. Iată-le: orezul, porumbul, quinoa, tapioca, hrișca, soia, năutul, meiul, amarantul. Iată o mulţime de sortimente de făină cu care o puteţi înlocui pe cea din grâu.

Aveţi deci destule soluții și puteţi prepara sau cumpăra pâine, prăjituri, paste şi cam tot ce vă doriţi, fără gluten. Ştiu că uneori poate părea dificil, dar nu e deloc aşa. Şi acum vă spun şi de ce poate fi foarte simplu. Vedeţi puţin mai jos, printre recomandările mele.

Sănătate, fără bătăi de cap.

 

Ruxi, Republica BIO

 

Iată sursele la care am apelat pentru scrierea acestui material:

Eating Wheat Gluten Causes Symptoms in Some People Who Don't Have Celiac Disease
Wheat and Schizophrenia
A randomised, controlled study of dietary intervention in autistic syndromes
Autoimmune thyroid diseases and celiac disease
Opioid peptides derived from wheat gluten: Their isolation and characterization
Novak Djokovic number one after gluten free diet
 
M-am inspirat în special de aici:
6 Reasons Why Gluten May be Bad For You

 

Copyright Republica BIO

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.