Vezi sidebar
Mami, de ce mi s-a umflat buza? Cauze și remedii
13.05.2015
Ruxandra Comsa
76.298 vizualizări

Care sunt cauzele umflării buzelor la copii?

Alergiile alimentare afectează astăzi 2% dintre adulţi şi aproximativ 8% dintre copii. Asta o spun statisticile. Tot ele spun că 80% dintre copii le depăşesc după vârsta de 6 ani. În Statele Unite, 15 milioane de adulţi şi unul din trei copii suferă de alergii alimentare. Cifrele sunt îngrijorătoare, alergia alimentară este o afecțiune cu care nu-i de glumit, pentru că poate fi cauzatoare de moarte. Tot statisticile spun că până în 2020 cifrele se pot dubla.

Ce e de fapt alergia alimentară?

Corpul nostru este antrenat să identifice și să distrugă bacteriile și virusurile potențial periculoase, printr-un mecanism al sistemului imunitar, un fel de armată pregătită oricând pentru o invazie inamică. Câteodată însă, sistemul imunitar se mai poate păcăli și poate socoti drept dușman chiar şi o nevinovată proteină alimentară. Atunci el declanșează operațiunea militară și produce o cantitate mare de anticorpi cu care o ”atacă”. Doar că în loc de ”gloanțe” el foloseşte cantități mari de histamină și alte substanțe chimice, care ajung să producă reacția alergică.

De ce se înşeală sistemul imunitar şi acţionează aşa? Păi gândiţi-vă (şi cei care aveţi copii ştiţi deja) că niciunui copil, până la vârsta de 1 an, nu i se dau căpşune, de exemplu. Pentru că sistemul lui imunitar este imatur şi seminţele de căpşună i-ar declanşa imediat o reacţie alergică. Probabil că la unii copii, această ”imaturitate” rămâne şi se manifestă dincolo de vârsta de 1 an, la diverse alimente, mai mult sau mai puţin alergene. Vă spun mai încolo care.

Alergiile se lasă cu buze umflate, pete pe piele şi atât? Nu-i mare lucru, nu?

Ba este mare lucru, pentru că nu e doar atât. Reacția alergică poate afecta pielea, o extremitate, ca vârful degetului sau buza, în situaţiile cele mai fericite. Dar, ea mai poate afecta sistemul gastrointestinal, respirator și, în cazurile cele mai grave, cardiovascular.

Simptomele pot fi: prurit (adică zone iritate, înroșite ale pielii, care te mănâncă şi vrei să te scarpini), eczeme, înroșirea pielii din jurul ochilor, mâncărimea gurii sau a canalului urechii, greață, vomă, diaree, dureri abdominale, strănut, tuse ușoară, dureri în piept, iar în cazuri grave, umflarea limbii sau a gâtului. Acestea din urmă pot duce la asfixie, sufocare, scăderea tensiunii şi pierderea conştienţei.

Simptomele cele mai grave sunt un semn că poţi suferi de anafilaxie, o reacție alergică ce poate duce la deces. Ăsta e un caz în care medicul trebuie chemat de urgenţă.

Ce înseamnă dacă s-a umflat doar buza de sus sau doar buza de jos? 

Fiindcă vorbesc aici doar despre alergii și nu despre mușcături de insecte, nici despre acele alergii care apar la bebeluși odată cu diversificarea, atunci nu există o diferență între cele două simptome. Sunt persoane la care se umflă doar buza inferioară, altele la care se umflă doar buza superioară, iar cauza, sau alergenul poate diferi de la un caz la altul. Frecvența poate să fie mai mare sau mai mică, în funcție de alergenul consumat și nedepistat. Iar “umflătura” poate dispărea în câteva ore, de la sine, fără alte efecte. Cei care reclamă aceste simptome nu au reclamat și dureri, mâncărimi, buze crăpate sau amorțeală a zonelor umflate.

Oricum, și într-un caz și în celălalt, o vizită la medicul alergolog este obligatorie, mai ales în cazul copilului care este afectat de alergii cu astfel de manifestări sau altele. Doar el poate depista alergenul, prin testele pe care le face. Și numai un doctor specialist poate prescrie un tratament antialergic, poate chiar și o dietă.

Care alimente pot provoca reacții alergice?

Aproape orice aliment poate declanșa o reacție alergică, în funcţie de sensibilitatea organismului fiecăruia, dar există câteva alimente care sunt ”vinovate” pentru 90% dintre alergiile alimentare. Ele sunt alunele şi nucile, laptele de vacă, ouăle, grâul, soia, peștele şi fructele de mare.

Altele, care nu sunt atât de des “învinovăţite” de reacții alergice, dar pentru care au fost totuşi raportate cazuri, sunt: porumbul, gelatina, carnea, semințele (mai ales cele de susan, de floarea-soarelui sau de mac), câteva condimente (chimenul, coriandrul, usturoiul, muștarul).

Ce remedii există pentru tratarea buzelor umflate și cum putem prevenii aceste reacții alergice și altele?

Nu s-a descoperit încă un tratament care să vindece alergiile alimentare. Singura modalitate de a preveni o reacție alergică este să afli din timp, cu ajutorul testelor medicale, la ce alimente eşti alergic. Apoi încerci să le eviţi, cu mare grijă ca nu cumva unul dintre ele să fie ascuns într-un alt aliment. Aşa cum, de exemplu sunt uneori ascunse glutenul sau amidonul de grâu în supele-cremă, în batoanele de pește, în sosuri, etc.

Închei adăugând o nouă sursă de alergii, descoperită şi demascată deja de studii: agricultura convenţională. Tot mai mulţi oameni manifestă reacţii alergice ca urmare a consumului de alimente tratate pe parcursul procesului de producţie cu pesticide. Promit să revin asupra subiectului cu un articol întreg, e o poveste dureroasă ce trebuie neapărat tratată...

Până atunci, fie că aveţi o alergie pe care aţi descoperit-o, fie că vreţi să vă feriţi de alimentele potenţial alergene, fie că vreţi să consumaţi doar alimente curate, fără pesticide, vă las cu o câteva sugestii, puţin mai jos.

Sănătate, şi fiţi feriţi de alergii!

Ruxi, Republica BIO

 

Sursele pentru articolul de astăzi:

www.foodallergy.org
www.formaremedicala.ro/cele-mai-frecvente-6-alergii-alimentare/
www.copilul.ro/sanatate-copii/afectiuni-copii/Alergia-la-fructe-la-copii-a8506.html
www.sfatulmedicului.ro/Alergiile/alergiile-alimentare_830
www.webmd.com/allergies/news/20121203/food-allergies-pesticides
www.medicaldaily.com/antibiotic-pesticide-residue-food-may-cause-severe-allergies-fruit-contaminated-300926

 

Copyright Republica BIO

 

Comentarii (2 comentarii)

  • CoinBitlip pe

    The best software for hackers (hack bank / dating / bitcoin)

    https://cranhan.blogspot.com/

    and much more in the channel Telegram

    https://t.me/brute_engine

  • Picu elvis catalin pe

    Multumesc pentru sfat

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.