Vezi sidebar
Topește grăsimile cu grăsimi… minunile din uleiul de cocos!
17.04.2015
Anca Coman
13.155 vizualizări

Multă vreme, nutriționiștii au recomandat evitarea grăsimilor, mai ales de către cei care vor să slăbească. În ultima vreme însă, tot ei au ajuns la concluzia că anumite tipuri de acizi grași chiar ajută în efortul de a slăbi. Uleiul de cocos este unul dintre alimentele care, datorită combinației unice de acizi grași din compoziţie chiar ajută.

Ulei de cocos sau unt de cocos? Nu-s acelaşi lucru?

Nu. După cum știţi deja, există în magazine şi ulei de cocos, dar și unt de cocos. Ele sunt confundate adeseori, pentru că uleiul de cocos poate avea aceeași consistență ca și untul de cocos. Însă, sunt două produse diferite.

Uleiul de cocos este grăsimea extrasă din pulpa de cocos. Untul de cocos este obţinut prin pasarea pulpei de cocos până ce aceasta ajunge la consistenţa unui unt cremos. Uleiul de cocos este 100% grăsime, pe când untul de cocos are aproximativ 65% grăsime.

De ce sunt ele confundate? Pentru că uleiul de cocos este solid până la temperatura de 25 de grade Celsius și lichid peste această temperatură. Deci, dacă este ţinut la cel mult 25 de grade Celsius, are formă solidă, şi seamănă cu untul de cocos.

Cum se păstrează uleiul de cocos?

Uleiul de cocos nu trebuie păstrat la frigider. În țările calde de unde provine, este ţinut la temperatura camerei. Se păstrează bine şi la temperaturi ridicate, deoarece este nerafinat și conține în special uleiuri saturate, care nu oxidează.

Eu nu îl țin la frigider deoarece se întărește. Îl ţin afară, şi rămâne cremos ca un unt, bun de întins pe pâine. Am încercat și untul de cocos, dar prefer uleiul pentru că seamănă la gust, după mine, cu untul din lapte de vacă. La untul de cocos se simt totuși fragmentele mici de pulpă. Dar este mai aromat, mai potrivit pentru anumite dulciuri sau preparate exotice.

Pot găti cu ulei de cocos?

Fiindcă uleiul de cocos este stabil inclusiv la temperaturi ridicate, este potrivit pentru gătit. Totuşi, nu este recomandată încălzirea lui la o temperatură mai mare de 170 de grade Celsius. Acesta este punctul lui de ardere (așa-numitul punct de fum, când un ulei încins devine toxic).

Beneficiile uleiului de cocos

Deși uleiul de cocos conține peste 90% grăsimi saturate, ele nu sunt de același fel cu cele din lactate sau cu grăsimile animale. Grăsimile din uleiul de cocos sunt constituite de acizi grași de lungime medie, așa-numitele trigliceride cu lanț mediu, şi sunt metabolizate diferit. Adică, ele sunt transformate imediat de ficat în energie, combustibil pentru creier și mușchi. Deci nu mai apucă să se depună în stratul de grăsime de care toată lumea se teme.

Adică pot să slabesc, nu?

Grăsimile din uleiul de cocos pot să vă ajute să pierdeţi în greutate. Fiindcă ele sunt metabolizate diferit, corpul ajunge mulţumită lor să crească energia pe care o foloseşte, antrenând grăsimea din depozitele pe care le are deja.

În plus, înlocuind trigliceridele cu lanţ lung (grăsimile din lactate sau carne) cu trigliceride cu lanţ mediu, o să vă simțiţi mai repede sătui şi o să mâncaţi mai puțin. Studiile arată că uleiul de cocos poate reduce grăsimea din zona abdominală, care e cel mai greu de eliminat.

Acidul lauric, minunea din uleiul de cocos

Aproape 50% dintre acizii graşi din uleiul de cocos sunt reprezentați de acidul lauric. Acesta acţionează eficient împotriva agenţilor patogeni precum bacterii, virusuri şi ciuperci, inclusiv Candida și chiar periculosul Staphylococcus Aureus.

Acidul lauric poate fi benefic şi pentru inimă. Într-un studiu efectuat pe femei supraponderale, el a crescut nivelul de colesterol benefic (HDL) şi a scăzut nivelul de colesterol “rău” (LDL). În plus, trigliceridele cu lanț mediu sunt eficiente şi împotriva bolii Alzheimer, după cum o dovedesc studiile.

Ce aleg? Ulei de cocos virgin sau rafinat? Care e mai sănătos?

Există în comerț mai multe tipuri de ulei de cocos: rafinat, presat la rece, virgin şi extravirgin.

Uleiul de cocos rafinat este obținut printr-un proces de distilare, adesea la temperaturi ridicate, cu ajutorul unor substanțe chimice potențial nocive, sau ca produs secundar din uleiurile rămase din procesul de obținere a fulgilor uscați de cocos. Acest tip de ulei este rafinat, înâlbit și dezodorizat, tocmai pentru a tenta cumpărătorul.  Dar în el se găsesc adesea uleiuri hidrogenate total sau parțial, periculoase pentru sănătate.

Uleiurile de cocos extrase sau presate la rece, virgine ori extravirgine sunt obținute doar printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete și este, prin urmare, cel mai sănătos.

Uleiul de cocos nerafinat, extras la rece, certificat organic, este cel mai bun dintre toate, deoarece toate proprietățile extraordinare ale nucii se păstrează nealterate de procesul de extracție.

Eu îl întind pe pâine!

Uleiul de cocos este unul dintre cele mai bune uleiuri pentru gătit, dar eu îl mănânc și tartinat pe pâine. Îl adaug în creme, la prepararea de dulciuri raw, raw-vegane, sau date la cuptor.

În plus, mi se pare minunat să pot mânca grăsimi și să știu că nu mă îngraș, ba chiar reuşesc să slăbesc.

Desigur că Republica BIO are rafturile pline cu o varietate sănătoasă de uleiuri şi unturi de cocos, ceea vă dorim şi vouă, tuturor!

Sănătate!

 Ruxi, Republica BIO

De-aici m-am inspirat:

Covert manipulation of the ratio of medium- to long-chain triglycerides in isoenergetically dense diets: effect on food intake in ad libitum feeding men
Effects of Dietary Coconut Oil on the Biochemical and Anthropometric Profiles of Women Presenting Abdominal Obesity
Fatty Acids and Derivatives as Antimicrobial Agents
In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria
Equivalence of lauric acid and glycerol monolaurate as inhibitors of signal transduction in Staphylococcus aureus
Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity
Effects of beta-hydroxybutyrate on cognition in memory-impaired adults
10 Proven Health Benefits of Coconut Oil (No. 3 is Best)

 

Copyright, Republica BIO

Comentarii (4 comentarii)

  • Maria pe

    Buna Elena,
    Pentru cele mai bune si mai ales sănătoase rezultate într-o dietă care are ca scop reducerea greutății corporale, te rog să consulți un medic și un specialist în nutriție. Uleiul de cocos te poate ajuta, 30 de kilograme sunt destul de mult de dat jos, și cel mai bine este să ceri sfatul unui specialist. Noi te sfătuim despre viața sănătoasă, dar nu ne putem asuma responsabilitatea recomandării unei diete speciale.
    Multumesc pentru înțelegere.

    Maria, Republica BIO

  • elena pe

    Pot slabi 30 kg cu ulei de cocos?Si care este indicat?

  • Razvan pe

    Bună Coca! Păi atunci, ai venit exact unde trebuie. Urmăreşte-ne în continuare şi promitem să ne ocupăm la fel de bine de tot ceea ce te interesează pe tine. De BIO şi de viaţă sănătoasă. Pe curând!
    Răzvan, Republica BIO

  • galatan coca pe

    Sunt f. interesata de tot ce inseamna BIO, o viata sanatoasa.Va multumesc .

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.