Vezi sidebar
De ce să cumperi detergenți bio?
31.05.2019
Ruxi Comsa
2.153 vizualizări

Detergenţi bio? O exagerare, desigur!

Am întâlnit multe persoane care consideră că da, preferă să facă un mic efort financiar pentru a cumpăra alimente ecologice, dar li se pare că cei care cumpără şi detergenți ecologici exagerează. Până la urmă, o clătire suplimentară după spălare ar trebui să ajungă!

Câţiva chiar mi-au spus că ei cred că detergenții bio au aceleași ingrediente ca și detergenții ceilalţi. Dar pentru că producătorii adăugă ”câteva picături de ulei de lavandă bio”, zic că tot detergentul e bio.

Și eu aș prefera să  cumpăr un detergent mai ieftin, oarecare, şi să pot cheltui mai mult pentru cărți. Alegerea de a cumpăra doar detergenți și înălbitori de rufe organici, bio sau ecologici (înseamnă acelaşi lucru), am luat-o în cunoștință de cauză. M-am documentat și am descoperit cât de nocivi sunt detergenții clasici din comerț.

 

De ce să cumperi detergenți bio? - Video Republica BIO

 

Cancerul este o moştenire genetică? Nu chiar...

Conform studiilor, doar 5 până la 10% dintre cancere sunt moștenite genetic; restul de până la 90% au legătură cu stilul de viață: fumatul, consumul de alcool, dietele, practicarea sporturilor, etc. Decizia legată de detergentul cu care spălăm hainele este una la fel importantă, ca şi săpunul de mâini sau deodorantul.

Cum ne pot afecta sănătatea detergenții convenţionali de rufe?

Toți detergenții de rufe lasă reziduuri pe haine, chiar și după clătire. Praful acela este  absorbit prin piele, ori poate fi inhalat de noi sau de copilul pe care îl ţinem în braţe. Efectele substanțelor chimice din detergenți pot pleca de la iritații ale pielii sau ale ochilor și pot ajunge până la unele grave ca tulburările endocrine, astmul, autismul sau cancerul.

Ce au în comun petrolul și detergenții clasici?

În timpul celui de-al doilea război mondial, grăsimile și uleiurile necesare pentru fabricarea săpunului erau greu de găsit deoarece erau cu prioritate folosite la fabricarea de bombe. Motiv pentru care a fost nevoie ca grăsimile respective să fie înlocuite cu altceva. S-a descoperit atunci că ţiţeiul (materia brută din care se obține petrolul) e bun pentru asta și aşa a început producția de detergenți din țiței.

Substanțele petrochimice se regăsesc de-atunci printre ingredientele detergenților. Ele au forma parfumurilor, înălbitorilor, coloranților,  etc.

Vă vine să credeţi că peste 80% dintre detergenţi nu au fost testaţi niciodată și mare parte din restul au fost testaţi doar de producători și nu de laboratoare independente? Dar dacă vă spun că, din cauza așa-numitului ”secret comercial”, producătorii nu sunt obligați să menționeze tot ce conține produsul, așa că lista de ingrediente este de obicei vagă și prea puțin utilă? Deși nu sunt trecute pe etichetă, studii recente confirmă faptul că multe dintre ingrediente sunt substanțe recunoscute ca fiind toxice, că ele se acumulează în organism și pot conduce la grave probleme de sănătate.

Parfum de flori? Miroase ftalații din detergenții convenționali!

Poate că vă place parfumul de flori de primăvară al unui detergent, dar de fapt inspirați formaldehidă și inhalați cel puțin o substanță cancerigenă: ftalații, care pot produce printre altele alergii, astm, cancer mamar sau pot afecta sistemul reproducător la bărbaţi sau băieţi.

Și dacă va întrebați de ce nu se folosesc uleiuri esențiale pentru a parfuma detergenții, răspunsul este simplu: prețul e mai mare. Deci s-ar putea ca acele ”câteva picături de ulei esențial de lavadă bio” din detergenții organici chiar să conteze.

Rochiţa e nouă? Nu, e doar acoperită cu iluminatori optici (”optical brighteners”), alte reziduuri periculoase...

Chiar e albul mai alb și mai luminos sau culorile mai vii după spălarea cu un anumit detergent? Răspunsul este nu: acești detergenți lasă de fapt un strat de molecule peste țesătură, care reflectă lumina ultravioletă și dau senzația de strălucire a culorii. Practic, alte chimicale periculoase în contact cu pielea. Chimicale care provoacă alergii și care fac pielea mai sensibilă la atacul razelor soarelui, crescând riscul de cancer de piele. Aceștia sunt produși din benzen, un cancerigen recunoscut.

Înălbitori și substanțe care afectează sistemul endocrin

Înălbitorii din detergenți sunt adesea pe bază de clor, un produs iritant, nociv pentru plămâni, care poate produce niște compuși chimici numiți organoclorine, ce afectează sistemul endocrin și sunt potențial cancerigene.

Să nu uităm de fosfații care împiedică detergentul să lase urme albe pe haine, dar care sunt printre cei mai des întâlniți poluanți ai apelor.

De fapt, toate aceste substanțe și multe altele conținute de detergenții clasici sunt toxice şi pentru mediu și extrem de greu de îndepărtat prin filtrarea și tratarea apei.

V-am spus de ce să nu cumpăraţi detergenţi convenţionali. Mai e nevoie să vă conving să treceți pe bio?

Nu doar uleiul esențial natural face diferența dintre detergenții clasici și cei bio. Detergenții bio nu conțin clor, fosfați, ftalați sau alte substanțe chimice periculoase pentru sănătate.  Nici coloranți sau parfumuri sintetice, ci curăță hainele cu ajutorul unor ingrediente naturale, din plante (de exemplu tensidă de cocos sau alte substanțe naturale care acționează asemănător săpunului) și sunt biodegradabile, astfel încât nu afectează nici mediul.

Acum, mai sunteți dispuși să vă asumați riscul de a pune în pericol sănătatea voastră și a copiilor voștri? Decizia vă aparține, dar e important ca măcar să o luați în cunoștință de cauză. Cu alternativele sănătoase vă ajutăm noi, mai jos.

Limpezire sănătoasă, fără griji!

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

 

Surse din care m-am inspirat:

Cancer is a Preventable Disease that Requires Major Lifestyle Changes
BREAST CANCER & THE ENVIRONMENT RESEARCH CENTERS Early Life Exposure to Phthalates and Breast Cancer Risk in Later Years FACT SHEET on PHTHALATES
EWG.org: Down the Drain: Phthalates
Multiple-site carcinogenicity of benzene in Fischer 344 rats and B6C3F1 mice
Organochlorine compounds and estrogen-related cancers in women
Safe Laundry Detergent Guide
The Truth about Detergents

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.