Vezi sidebar
Dacă mănânc miere de albine, mai sunt eu vegan? Asta, și alte dileme legate de curentul V.
07.04.2015
Anca Coman
5.943 vizualizări

To V or not to V?

Curentul vegan și-a câștigat în ultima vreme din ce în ce mai mulți adepți prin părţile locului. Unii se gândesc să devină vegani, alţii, dimpotrivă, îi ceartă pe vegani că își pun sănătatea în pericol.

Cine știe de fapt ce înseamnă a fi vegan?

Conform The Vegan Society, a fi vegan este un mod de viață care caută să excludă, pe cât posibil și practicabil, toate formele de exploatare și de cruzime față de animale. Indiferent că e vorba de alimentație, de îmbrăcăminte sau de orice alt scop, veganii vor să cruţe animalele.

Aşa că a fi vegan nu se referă, după cum cred mulți doar la alimentație, ci e mult mai mult decât atât. A fi vegan, nu e doar un simplu post.

De la veganii cei mai puțin restrictivi, aflați la început, care se abțin doar de la consumul cărnii (cum sunt eu), până la “puriștii” raw vegani, care consumă exclusiv alimente vegetale în stare crudă, există o cale de mijloc, potrivită pentru cei mai mulţi. Adică o alimentație pe bază de vegetale și evitarea cărnii, lactatelor, ouălor, dar și a hainelor ori încălțămintei din piele, şi în general evitarea produselor testate pe animale.

A fi vegan poate să însemne o lume mai bună!

De ce? Pentru că veganii evită încurajarea exploatării animalelor în orice scop, compasiunea fiind elementul cheie al unui stil de viață vegan. Ei consideră că orice creatură vie are dreptul la viață și la libertate.

Apoi, sunt câteva avantaje pentru sănătate pe care nu le putem ignora: tot mai multe studii indică în ziua de azi faptul că o alimentație vegetariană urmată corect poate preveni mai multe  probleme de sănătate și chiar cancerul.

Şi în plus, e cunoscută preocuparea veganilor pentru protejarea mediului: ei reciclează, aleg să meargă pe jos sau pe bicicletă de câte ori e posibil, încearcă să reducă poluarea. Veganii sunt de asemenea împotriva exploatării animalelor ca și formă de divertisment, așa cum se întâmplă în circuri sau grădini zoologice, şi susțin protejarea animalelor în rezervațiile de animale.

Cu mierea cum rămâne?

Deși nu sunt vegană (dar îi admir pentru dedicația lor), eu consum preponderant legume, fructe,  cereale și iubesc animalele, motive pentru care fac parte din câteva comunități vegane aflate pe Facebook. Am întâlnit acolo, adesea, întrebări ca asta: ”Pot să consum miere dacă sunt vegan?”. Răspunsul meu este simplu: nu, pentru că este și asta o formă de exploatare a extraordinarelor creaturi care sunt albinele, fără de care viaţa pe Pământ nu ar mai fi posibilă.

O altă dispută interesantă într-una dintre aceste comunități vegane on-line a fost legată de zahărul din palmierul de cocos. Se consideră că producerea lui este nesustenabilă pentru mediu deoarece pentru a obţine zahărul, arborii de cocos sunt retrași de la producția de nuci de cocos (zahărul din cocos se extrage din nectarul florilor palmierului de cocos). Opiniile sunt împărțite, dar, unii vegani evită consumul de zahăr din cocos. Uleiul de cocos este însă apreciat de toţi, fie că sunt vegani, raw-vegani sau vegetarieni.

Şi cosmeticele?

În afară de alimente, ingredientele de origine animală se găsesc în ziua de azi într-o mulțime de alte produse care în aparență sunt ”nevinovate”. Printre ele, şi cosmeticele, motiv pentru care  trebuie citite cu atenție etichetele acestora. Dar asta Republica BIO vă recomandă să faceţi în general, înainte să cumpăraţi orice.

Dar medicamentele? Dacă mă doare, rămân vegan dacă le iau, sau nu?

Ştiu că unii vegani evită medicamentele și aleg tratamentele naturiste. Medicamentele sunt, conform legislației, testate obligatoriu pe animale înainte de a fi introduse pe piață. După părerea mea, asta este o atitudine extremă și periculoasă pentru sănătatea lor. Chiar şi The Vegan Society le recomandă veganilor ca, în niciun caz, să nu renunțe la tratamentele cu medicamente. Ce pot face ei în schimb, este să solicite medicului să le recomande alternative care nu contin ingrediente de origine animală, cum sunt lactoza sau gelatina.

Deoarece noi suntem conștienți de importanța pentru sănătate, natură și mediu pe care o au ele, o mare parte dintre produsele de la Republica BIO sunt vegane şi ca o consecinţă, o mare parte dintre clienţi sunt vegani. Anul acesta am participat la Veg Fest, săptămâna vegetarienilor din România, un eveniment organizat de Asociaţia Vegetarienilor din România, unde produsele noastre au fost apreciate. Oricum, o să vă ajut acum cu câteva sugestii. Unele s-ar putea chiar să vă surprindă.

.

Sănătate şi V power!

Ruxi, Republica BIO

Iată câteva din sursele mele de referință:

The Vegan Society, „Definition of Veganism”, căutare martie 2015.

Amy Joy Lanou și Barbara Svenson, „Reduced cancer risk in vegetarians: an analysis of recent reports”, Cancer Manag Res. 2011; 3: 1–8, publicat online 20.12.2010.

 

Copyright Republica BIO

Comentarii (5 comentarii)

  • Maria pe

    Este o tampenie sa ii spui tu unui om ce sa manance si sa nu manance. Daca acel om a intrebat daca poate sau nu sa manance si el e prost in primul rand ca nu isi foloseste liberul arbitru, dar scuza ma si tu sa ii hotarasti daca sa manance sau nu miere mi se pare absurd. Cred ca a fi vegan nu inseamna nici sa fi prost dar nici sa impui celorlalti si sa ii conditionezi. Sa le hotarasti tu meniul. Chiar daca sunt vegani. Poate omul vrea sa consume si ii place mierea. Si daca mananca gata, e exclus din comunitate? Dar vorbim despre un partid sau religie?

  • ekujsme pe

    500 Mg[/url] Buy Amoxicillin Online uey.jgyi.republicabio.ro.cur.ze http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • awolotahufe pe

    No Prescription[/url] Buy Amoxicillin hjh.exfi.republicabio.ro.mwq.gr http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • opunugo pe

    Online[/url] Amoxicillin 500 Mg hoa.knhr.republicabio.ro.zej.ok http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • ihitajib pe

    For Amoxicillin 500mg[/url] Amoxicillin 500mg Capsules yss.sjmy.republicabio.ro.jzd.lm http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.