Vezi sidebar
Ciupercile shiitake cresc și în România, știai? Uite cum le poți cumpăra fără să te păcălești
12.07.2016
Ruxandra Comsa
7.175 vizualizări

Pe scurt: aceste ciuperci sunt pe locul doi printre cele mai cultivate ciuperci din lume. Reprezintă unul dintre cele mai populare alimente din Asia de sute de ani. 

Au o pălărie de culoare cafeniu deschis sau mai închis și sunt un pic mai plate și mai apropiate ca dimensiune de ciupercile champignon mai mărișoare. China, Japonia, Indonezia și Taiwan-ul sunt singurele țări unde acestea fac parte din flora spontană. Recent, ele se cultivă în Statele Unite, Canada și chiar și în România. 

Unde găsești ciuperci shiitake? 

Puțin cunoscute la noi, le găsim de obicei uscate în hypermarket-uri sau sub formă de pudră, capsule sau chiar pate vegetal 

Eu am găsit pe net ciuperci shiitake proaspete, nu foarte scumpe, cu livrare la domiciliu. Tare, nu? E drept  eu nu le-am cumpărat vara, și e mai bine să le cumperi toamna sau primăvara, când nu sunt temperaturi așa de ridicate în timpul transportului. Eu am vrut să fiu sigură nu se vor strica. Le-am porționat în pungi separate și le-am păstrat la congelator. Dacă le congelezi, le poți consuma în aproximativ un an. Doar , am aflat eu ulterior, dacă nu te duci la producător vezi cum le cultivă, s-ar putea arunci banii pe fereastră 

Aceeași pălărie, dar altă Mărie...

E foarte importantă metoda de creștere a acestor ciuperci. E o mare diferență între proprietățile ciupercilor shiitake cultivate pe bușteni și cele cultivate precum ciupercile champignon, pe rumeguș îmbogățit cu tărâțe de orez, de exemplu. 

Modurile diferite de cultivare influențează proprietățile extraordinare pe care le are această ciupercă. Cele crescute asemănător modului lor natural de dezvoltare, adică pe trunchiuri de stejar, păstrează toate calitățile naturale ale ciupercii. Pe de altă parte, cele cultivate pe rumeguș s-a dovedit că pierd foarte mult din puternicele substanțe benefice conținute. Mai mult, cele cultivate pe rumeguș sunt tratate cu fungicide și pesticide, ceea ce poate compromite total beneficiile acestora pentru sănătate. De aceea, este și o mare diferență de preț între ele. De exemplu, în Statele Unite ale Americii pot costa între 4 și 40 de dolari jumătatea de kilogram.  

Ce sortiment de ciuperci shiitake e bine  cumperi? 

Cel mai indicat e cumperi ciuperci shiitake certificate organic, ca te asiguri dai banii pe ceva cu adevărat sănătos Și, bineînțeles, că sunt cultivate pe trunchi de stejar.

Cum  păstrezi ciupercile shiitake și cum le consumi? 

Dacă le iei proaspete, asigură-te sunt tari, nu moi sau zbârcite. Le poți ține la frigider într-o pungă de hârtie timp de maxim o săptămână. Înainte de a le consuma, șterge-le cu o cârpă umedă, pentru a preveni înmuierea lor 

Cel mai indicat e prepari ciupercile shiitake la o temperatură joasă, pentru a le păstra intacte toate beneficiile nutriționale. Dacă le consumi proaspete, nu folosi și codițele, pentru sunt prea tari. Taie-le cu un cuțit și păstrează doar pălăriile 

Pudra de shiitake are o aromă plăcută, naturală, de ciupercă abia culeasă. Pudra poate fi presărată peste legumele sotate, salate sau alte preparate.

Dacă folosești pudra, e bine să știi că ea îți va permite să folosești mai puțină sare pentru a da gust mâncării. Cantitatea recomandată de pudră este de 1 sau 2 lingurițe pe zi. 

Ce gust au? 

Ciupercile shiitake sunt celebre pentru textura lor bogată și aroma intensă. În comparație cu ciupercile champignon, de exemplu, ciupercile shiitake se consideră au un gust 10 ori mai intens. Acesta poate fi intensificat dacă le folosești uscate și rehidratate 

Care sunt beneficiile ciupercilor shiitake? 

Există numeroase studii care analizează substanțele chimice din shiitake pentru proprietățile lor medicinale. Extractul din aceste ciuperci a fost folosit în tratamentul cancerului, pentru reducerea colesterolului, cu rol antiviral, pentru îmbunătățirea circulației sangvine și antiaging.   

Ciupercile shiitake asigură o cantitate rezonabilă de cupru, vitamina B5 și seleniu, dar și alte vitamine din grupul B, zinc sau mangan. Vitaminele din grupul B contribuie la descompunerea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor, furnizând organismului energie, precum și puternice substanțe care previn inflamațiile, dezvoltarea tumorilor, înmulțirea bacteriilor nocive și a virușilor. Ciupercile shiitake ajută totodată la controlul nivelului de glucoză din sânge.  

Conțin multe substanțe chimice care protejează ADN-ul de stresul oxidativ, acesta fiind unul dintre motivele pentru care sunt atât de benefice. Lentinanul din ciupercile shiitake repară deteriorările cromozomiale cauzate de tratamentele anticancer. Eritadenina este un compus care ajută la reducerea nivelului de colesterol și susține sănătatea sistemului cardiovascular. 

Ciupercile shiitake conțin toți cei opt aminoacizi esențiali, împreună cu un acid gras esențial numit acid linoleic. Acidul linoleic ajută la slăbit și la formarea masei musculare. Contribuie de asemenea la întărirea oaselor, îmbunătățește digestia și reduce alergiile alimentare și sensibilitatea la unele alimente

Într-un articol viitor îți voi dezvălui mai multe despre proprietățile extraordinare ale ciupercilor shiitake, substanțele conținute și cantitățile recomandate.

Ruxandra, Republica BIO

Surse care m-au ajutat la realizarea acestui material:
1. http://draxe.com/shiitake-mushrooms/
2. http://healthyeating.sfgate.com/benefits-shiitake-mushrooms-7566.html
3. http://foodfacts.mercola.com/shiitake-mushrooms.html

Copyright Republica BIO

TAG-uri:

Comentarii (55 comentarii)

  • sxfmhzvmq pe

    Ciupercile shiitake se cultiva si in Romania, cu aceleasi proprietati – Republica BIO
    asxfmhzvmq
    [url=http://www.g2266m7xc0gjn29el9tcm7553b7ux7b1s.org/]usxfmhzvmq[/url]
    sxfmhzvmq http://www.g2266m7xc0gjn29el9tcm7553b7ux7b1s.org/

  • qeovbsıgxh pe

    Ciupercile shiitake se cultiva si in Romania, cu aceleasi proprietati – Republica BIO
    [url=http://www.g67wfz0pr30c0jsjdu22s05839b67yy9s.org/]uqeovbsıgxh[/url]
    qeovbsıgxh http://www.g67wfz0pr30c0jsjdu22s05839b67yy9s.org/
    aqeovbsıgxh

  • fngpxdoyqy pe

    Ciupercile shiitake se cultiva si in Romania, cu aceleasi proprietati – Republica BIO
    fngpxdoyqy http://www.gay62i15zcwn8669996kh73zy996lpons.org/
    [url=http://www.gay62i15zcwn8669996kh73zy996lpons.org/]ufngpxdoyqy[/url]
    afngpxdoyqy

  • glqowtdqg pe

    Ciupercile shiitake se cultiva si in Romania, cu aceleasi proprietati – Republica BIO
    aglqowtdqg
    [url=http://www.g5x3h60a84auuc75t0r9k2aikwz29101s.org/]uglqowtdqg[/url]
    glqowtdqg http://www.g5x3h60a84auuc75t0r9k2aikwz29101s.org/

  • ofaqufibuy pe

    500mg Capsules[/url] Amoxicillin sgu.zcac.republicabio.ro.mlz.ud http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.