Vezi sidebar
Prăjitură "Albă-ca-Zăpada" cu cremă de lămâie în varianta ultra-light
04.02.2016
Ruxandra Comsa
3.933 vizualizări

Tradiționala rețetă de prăjitură "Albă ca Zăpada", "Lămâița" sau prăjitura cu cremă de lămâie este fină și delicată, cu un gust dulce-răcoros și multă lume o iubește. Din păcate însă, are multe grăsimi nesănătoase și multe caloriiCrema aceea minunată are nevoie de un pachet întreg de unt, și nu mai zic nimic de făina și de zahărul din blat. Pentru că această prăjitură se numără și printre preferatele tovarășilor de la Republica BIO, am decis să creez pentru ei o variantă mai ușoară și mai sănătoasă, dar care să-i păstreze cumva gustul originar. 

M-am întrebat cum ar ieși prăjitura mea dacă  folosi ulei de cocos bio în loc de unt și dacă înlocui și alte ingrediente cu unele echivalente, dar mai sănătoase: făina albă cu făină integrală ecologică, zahăr alb cu zahăr de cocos bio, uleiul de floarea-soarelui cu ulei de măsline organic. 

Rezultatul a fost un succes! Mi-a ieșit o prăjitură în care se îmbină armonios lămâia proaspătă și răcoritoare cu cocosul dulce și parfumat, mult mai ușoară decât varianta ei originară, dar la fel de savuroasă. 

Prăjitura nu e greu de făcut, singurul lucru care durează un pic mai mult sunt foile. Da, mă tem că va trebui să coci separat în cuptor fiecare foaieTimpul de preparare: aproximativ 1 oră și jumătate. 

 

Iată ce ingrediente ai nevoie  pentru aluat: 

3 ouă mari ecologice

6 linguri de ulei de măsline extravirgin 

6 linguri de zahăr de cocos 

12 linguri de lapte de vacă, tot ecologic

linguriță de bicarbonat de sodiu alimentar, stins cu oțet 

750g de făină integrală (sau cât cuprinde ca să iasă un aluat care să poată fi întins cu făcălețul) 

 

Pentru crema de lămâie ai nevoie de următoarele: 

1 litru de lapte ecologic

Zeama și coaja rasă de la o lămâie bio. Nu vrei să pui coajă de la o lămâie tratată cu tot felul de chimicale care o fac neconsumabilă. Sunt producători care specifică faptul că respectiva coajă nu este destinată consumului uman.

8 linguri rase făină integrală 

200g de ulei de cocos bio 

8 linguri de zahăr de cocos 

Un sfert de linguriță de pudră de vanilie (semințe) 

 

Pentru decorare:

Fulgi de cocos, ca o zăpadă imaculată proaspăt căzută. Albă-ca-Zapada, ...nu-i așa?

 

Uite cum se prepară: 

Frământă cu mâna sau cu mixerul toate ingredientele pentru aluat, laolaltă, până când obții o bilă de aluat suficient de maleabilă cât  o poți întinde cu sucitorul. Acoperă aluatul cu un prosop de bucătărie curat și lasă-l stea la temperatura camerei timp de 20 de minute, ca se frăgezească. 

Poți între timp pregătești crema. Ca te asiguri nu se vor forma cocoloașe, amestecă separat făina și zahărul cu 200ml din cantitatea totală de lapte. Pune restul de lapte pe foc împreună cu pudra de vanilie și coaja de lămâie. Când ajunge la punctul de fierbere, adaugă și restul de lapte cu făină și zahăr. Ține pe foc amestecând tot timpul cu un tel ca nu se lipească, până când compoziția s-a îngroșat și a ajuns semene cu o budincă. Dacă ți se pare prea lichidă, adaugă 1 sau 2 linguri de făină și mai las-o câteva minute în plus pe foc 

Lasă crema la răcit până când este ușor călduță, suficient ca, atunci când adaugi uleiul de cocos, acesta se topească și fie distribuit uniform. Adică acea temperatură de 25 de grade Celsius. 

Când ai terminat cu crema, te poți apuca de foi. Împarte aluatul în patru bucăți egale și întinde-le cu ajutorul unui făcăleț pe o planșetă presărată cu făină. Încearcă  le dai o formă dreptunghiulară de mărime egală cu fundul unei tăvi de copt prăjituri. 

Unge dosul tăvii cu puțin ulei de cocos, peste care ai presărat niște făină integrală și așază prima foaie pe acesta  

Bagă prima foaie în cuptorul preîncălzit în prealabil la 175 de grade Celsius și lasă-l timp de 3-4 minute, până când devine auriu pe margini. Asigură-te nu ții aluatul prea mult la cuptor pentru altfel se va usca prea tare. După ce ai copt toate patru foile separat, lasă-le la răcit.

Așază prima foaie în tava tapetată cu hârtie de copt și toarnă cam o treime din cremă peste aceasta. Întinde-o uniform cu o paletă. Pune a doua foaie de aluat peste stratul de cremă. Repetă procedura până când ajungi la ultima foaie. Acoper-o și pe aceasta cu un strat foarte subțire de cremăPresară prăjitura cu fulgi de cocos și ține-o la rece până a doua zi.

Prăjitura ta va fi cu atât mai bună cu cât va sta mai mult și foile vor absoarbi o cantitate mai mare de cremă, devenind din ce în ce mai pufoase. Părerea mea este  va ajunge la gustul perfect cam la trei zile de la preparare. Dar cum nimeni nu are atât de multă răbdare, poți  o tai felii și o servești începând de a doua zi. La sfârșit decorează cu o ninsoare bogată de fulgi albi de nucă de cocos bio. 

După părerea mea, această prăjitură merge de minune cu o cană de ceai verde parfumat cu iasomie sau cu un pahar răcoros de vin alb demisec. Ca nu mai vorbim de cât de gustoasă ar fi alături de o cupă de șampanie! Potrivită pentru o ocazie specială sau pentru un moment de răsfăț, varianta mea ultraușoară de prăjitură "Albă-ca-Zăpada" vine la pachet cu fibre din făina integrală, grăsimi sănătoase și antioxidanți din uleiul de cocos, proteine din ouă ecologice și din lapte bio, vitamina C din zeama de lămâie și, pe lângă toate acestea, cu un gust minunat.

 

Spor la-ntins foile!

 

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Comentarii (6 comentarii)

  • ezesehesofopi pe

    Dose For 55 Pounds[/url] Amoxicillin 500 Mg ukc.jbkh.republicabio.ro.dma.or http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • uyurisofh pe

    ] Amoxicillin eju.trwa.republicabio.ro.krf.xy http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

  • iiyosakin pe

    ] Amoxicillin 500mg Capsules lef.lesn.republicabio.ro.tgy.zr http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

  • asewegulgi pe

    Online[/url] Amoxicillin 500 Mg evs.hvbd.republicabio.ro.ghc.tf http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • oiibazu pe

    500mg[/url] Amoxicillin 500mg pvi.veim.republicabio.ro.hlq.yd http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.