Vezi sidebar
Laptele de turmeric sau laptele de aur - elixirul sănătății strălucitoare
25.01.2016
Anca Coman
23.860 vizualizări

Turmeric sau curcuma, ori extrasul curcumină - ghici care e cel mai puternic antiinflamator din lume? Mai multe denumiri care se referă la același ingredient culinar, mai exact la turmeric (sau curcuma). Iar curcumina este numele puternicei substanțe antiinflamatoare pe care el o conține, și care se extrage din acesta.

Turmericul se folosește în mod uzual la gătit în India, dar este în același timp și unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare care există pe lume, mulțumită, așa cum spuneam, curcuminei pe care o conține Așa se face că turmericul este mai mult decât un condiment, el poate fi considerat un superaliment extrem de eficient, ale cărui beneficii pentru sănătate sunt confirmate de nenumărate studii. 

În mâncare, el  o minunată culoare aurie preparatelor, iar în bucătăria indiană este folosit regulat pentru a condimenta orezul

Cum se consumă turmericul? 

Turmericul se poate adăuga în mâncărurile gătite. Merge de minune cu orez, tocănițe de legume, la prepararea peșteluiîn sosuri, dar și în shake-uri de fructe cu lapte.  

Cum asigurăm absorbția curcuminei în organism?

Spuneam mai sus că substanța responsabilă pentru efectele extraordinare ale turmericului este curcumina. Din păcate însă, organismul o absoarbe mai greuDar am vești bune: o substanță naturală conținută de piper, numită piperină, crește absorbția de curcumină cu 2000%! Bingo!

Prin urmare, ar fi bine  adaugi nu doar turmeric, ci și puțin piper la preparatele culinare pentru a crește absorbția curcuminei. Curcumina este de asemenea solubilă în grăsimi, așa poți  o consumi combinată în rețete cu ulei de măsline sau chiar cu ulei extravirgin de cocos.  

Ce poți să mai faci? Adaugă în mâncarea cu turmeric o grăsime sănătoasă, ca de exemplu uleiul de cocos bio. De ce? pentru că curcumina este solubilă în grăsimi, așa că pentru ca organismul să o absoarbă eficient, e bine să o asociezi cu o grăsime care să nu-ți facă rău.

Mai mult, curcumina se activează la căldură. Așa că cel mai bine este să o adaugi într-o rețetă care necesită încălzire. Dar atenție, nu-l fierbe! Adaugă-l la final, după fierbere, atunci când ai luat de pe foc, sau adaugă-l într-o rețetă care nescesită preparare cu foc mic.

De ce este curcumina benefică pentru sănătate?

Poți citi pe blogul nostru acel articol în care îți prezentăm pe larg proprietățile turmericului, un ingredient care nu ar trebui lipsească din bucătăria ta, dar iată pentru acum câteva dintre beneficiile extraordinare ale curcuminei, dovedite științific, pentru care merită incluzi turmericul în alimentația ta: 

  • este un puternic antiinflamator, antioxidant și antiseptic 
  • crește imunitatea organismului 
  • are un redutabil rol anticancerigen 
  • menține colesterolul în limitele normale 
  • reglează digestia 
  • detoxifică ficatul 
  • scade tensiunea sangvină 
  • îmbunătățește memoria și funcționarea creierului și previne Alzheimerul 
  • este util în tratarea a numeroase boli de piele 

Despre turmeric în medicina ayurvedică. Și o rețetă

Pentru a asigura absorbția optimă a curcuminei din turmeric, poți încerca un remediu ayurvedic vechi de sute de ani, a cărui rețetă ți-o voi prezenta mai jos. Remediul acesta are un conținut uriaș de antioxidanți și este recomandat pentru detoxifierea sângelui, reglarea digestiei, echilibrarea sistemului nervos, reducerea inflamațiilor, până la prevenirea bolilor cronice, inclusiv a cancerului. 

Rețeta de lapte de aur, un preparat ușor pe bază de lapte vegetal, cu turmeric și puțin piper 

Ingrediente: 

cană de lapte vegetal 

1/2 de linguriță de turmeric pudră

linguriță de scorțișoară măcinată 

Un vârf de cuțit de piper alb măcinat

linguriță de ulei de cocos extravirgin

linguriță de miere bio

Mod de preparare: 

Fierbe laptele și îndepărtează spuma. Oprește focul și adaugă în lapte turmericul, scorțișoara, piperul și uleiul de cocos. Poți suplimenta aportul de substanțe puternic antiinflamatoare, antivirale și antibiotice din acest elixir pentru sănătate cu un sfert de linguriță de pudră de ghimbirLasă la infuzat timp de 10 minute. După ce amestecul tău s-a răcorit, adaugă miere, după gust. Bea acest lapte cald seara, înainte de culcare, dimineața, sau atunci când te doare capul, spatele sau orice altă parte a corpului sau atunci când simți nevoia să te energizezi.

Aceasta e o rețetă mai simplificată a laptelui de turmeric. Dacă vrei respecția rețeta originală, fierbe un sfert de cană de turmeric cu o jumătate de linguriță de piper măcinat și cu o jumătate de cană de apă până se transformă într-o pastă. Păstrează această pastă de turmeric la frigider și, atunci când vrei bei lapte de turmeric, încălzește pe foc o cană de lapte vegetal împreună cu o jumătate de linguriță de pastă de turmeric și o linguriță de ulei de cocos (fără lași amestecul ajungă la punctul de fierbere). La final, îndulcește laptele cu miere, după gust. Mierea își pierde din proprietăți dacă e încălzită la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, așa asigură-te laptele e doar călduț atunci când adaugi mierea 

Sfatul specialiștilor în medicina Ayurvedică este  consumi cât poți de des o cană din acest „lapte de aur.  Sfatul meu este să-l prepari și să-mi spui cum ți-a ieșit și cum îți place. 

Mai poți consuma turmericul și sub forma de supliment nutritiv ecologic, cu piper, care îi maximizează absorbția în organism.

Nou
În stoc
lipseşte momentan
Vânzare Accelerată
78,37 lei

 

Pe curând!

Ruxi, Republica BIO

Surse ayurvedic, holistice, și în general sănătoase: 

  1. Golden Milk; READY TO GET SERIOUS ABOUT YOUR HEALTH?
  2. 14 Health Benefits Of Turmeric

Copyright Republica BIO

Comentarii (1 comentariu)

  • Stroe Adriana pe

    Dar dacă folosesc lapte de cocos mai e nevoie de ulei de cocos?

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.