Vezi sidebar
Tartă raw cu căpșuni proaspete şi ulei de cocos
26.05.2015
Anca Coman
1.404 vizualizări

Pentru că e sezonul căpșunilor, îți propun o rețetă raw de tartă cu căpșuni și ulei de cocos, care se prepară simplu și rapid și, deoarece nu necesită coacere, nu vei avea nevoie de cuptor.

De ce cu ulei şi nu cu altă grăsime? Pentru că uleiul de cocos este o sursă de grăsimi saturate sănătoase, care în același timp conține cu 10% mai puține calorii decât uleiurile clasice. Este deci indicat să-l consumi şi dacă ești la dietă. De fapt, multe studii asociază consumul de ulei de cocos cu pierderea în greutate. Iată cum poţi să arzi grăsimi chiar cu ajutorul grăsimilor!

Şi pentru că uleiul de cocos conţine polifenoli şi antioxidanţi naturali, vitaminele A, C şi E, vitamina K, fier şi calciu. Întăreşte sistemul imunitar și este uşor de digerat. Este singurul ulei în care vei regăsi mult acid lauric, o grăsime care se află și în laptele matern, şi care te protejează de virusuri și bacterii. Şi ştim prea bine cât de sănătos este laptele matern!

Un alt motiv pentru care reţeta mea e cu ulei de cocos este şi maleabilitatea lui. La rece, uleiul are forma solida pe care o ştii. La cald, devine lichid. Îl vei putea încorpora într-o reţetă viitoare foarte uşor, la preparare, şi vei putea obţine consistenţa dorită după ce o vei da la frigider pentru o oră sau două.

Şi cum reţeta pe care ţi-o propun aici este una raw, nu-i nevoie să te gândeşti cum tu sau copilul tău puteţi beneficia de toate minunatele proprietăţi ale uleiului de cocos de unul singur. De ce? Pentru că reţeta vine la pachet cu nuci, pline şi ele de grăsimi sănătoase, căpşuni pline de vitamine şi antioxidanţi, miere şi vanilie. Şi toate se păstrează intacte pentru că nu vei folosi căldură pentru a o prepara. Niciun copil nu mai sta pe gânduri în faţa unui asemenea pachet de sănătate, cu un gust extraordinar!

 

Pentru prepararea tartei, trebuie să pregăteşti cele două componente principale: blatul şi umplutura.

Pentru blatul de tartă, ai nevoie de:

85g de nuci pecan, pisate

20g de fulgi de cocos, neîndulciți

 

Pentru umplutură, îţi trebuie:

300g de căpșuni proaspete

200g de ulei de cocos Republica BIO

140g de nuci caju, pisate sau zdrobite

110g de miere

un varf de cuțit sare

1 linguriță de extract de vanilie sau ¼ de linguriță cu semințe de vanilie

Cum o prepari:

Pune nucile pecan în robotul de bucătărie și mărunțește-le, apoi adaugă fulgii de cocos. Vei obține un aluat ușor lipicios. Pune aluatul într-o formă de tort cu diametrul de 22-23cm şi înălţime de 2cm și presează-l cu dosul unei linguri de lemn pe fundul și pe pereții vasului. Aşa obţii crusta blatul.

Uleiul de cocos are consistența untului atunci când este ținut la temperaturi până în 25 de grade Celsius și este lichid peste această temperatură. Pentru rețeta pe care ţi-o propun acum, dacă l-ai păstrat la frigider, lasă-l câteva ore la temperatura camerei până devine lichid. Pune nucile caju în robot și mărunțește-le, după care adaugă mierea, uleiul de cocos, sarea și vanilia. Şi aşa ai obţinut crema.

Toarnă crema peste blat întinde-o uniform. Dă tarta la frigider pentru o oră, până se întărește crema. Spală bine căpșunile și scurge-le de apă – eu le șterg ușor cu un prosop de hârtie ca să mă asigur că sunt foarte bine uscate – apoi așează-le peste stratul de cremă. După ce ai ornat tarta, dacă mai ai răbdare, mai las-o o oră la frigider înainte de a o servi.

Consistenţa crocantă a blatului se potrivește de minune cu crema care se topește în gură.

E un desert uşor şi răcoritor cu care te poţi îndulci în orice zi de vară!

S-aveţi poftă!

 

Am un later edit, tradus pe româneşte printr-un "WOW, o cititoare a urmat reţeta şi tarta ei arată de nota 10!". Carmen, al cărei comentariu poate fi citit mai jos, ne-a trimis poza tartei preparate de ea şi în jurul meu s-a decis în unanimitate că arată mai bine decât originalul. Pentru jurizare s-a folosit baremul: "ne lasă gura apă".

Mulţumim, Carmen şi te mai aşteptăm!

 

Mai multe cu şi despre despre cocos, pe cocosBIO.ro

Ruxi, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Comentarii (2 comentarii)

  • Ruxi pe

    Carmen, tarta făcută de tine mă face să vreau să schimb numele reţetei în “Tartă WOW cu căpşuni proaspete şi ulei de cocos”. Ţi-am mulţumit şi în post, dar îţi mulţumesc şi aici. Mulţumesc şi pentru poză!
    Ruxi de la Republica BIO

  • Carmen pe

    Am incercat-o. Super buna! Multumesc pt idee. Simpla, usoara, racoroasa :-)
    Va trimit si o poza. Din pacate m-am gandit tarziu sa fac o poza si era aproape terminata prajitura.. :-)

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.