Vezi sidebar
Gem raw de fructe, fără zahăr, cu semințe de chia
30.03.2016
Anca Coman
4.609 vizualizări

Ideea principală este că poți transforma repede, fără foc, orice fruct în gem, cu ajutorul semințelor de chia. Sănătos, gustos, cu superproprietăți. Bun pentru copii, chiar de la diversificare.

Gemurile și dulcețurile înseamnă în mod obișnuit fructe fierte împreună cu zahăr până când își cam pierd proprietățile benefice. Există însă o variantă foarte simplă prin care poți prepara gemuri pentru cei mari, dar și pentru pitici, fără a recurge la preparare termică, păstrând intacte toate calitățile nutritive ale fructelor. 

Încearcă și tu gemul de fructe cu semințe de chia bio. Am mai vorbit despre chia, un superaliment extrem de hrănitor, care conține foarte multe fibre, majoritatea insolubile, ajutor pentru digestie, plus multe minerale, o excelentă sursă de omega 3 și toți aminoacizii esențiali corpului uman.

În plus, semințele de chia prezintă fantastica proprietate de a absorbi lichide cu mare ușurință, ajungând la un volum de 10-12 mai mare decât inițial. Astfel, semințele de chia sunt foarte utile pentru a da alimentelor consistența unui gel, fiind ideale pentru prepararea de budinci sau smoothie-uri.

Pentru rețeta mea, am folosit semințele de chia pentru a da unui piure de fructe gustul și aspectul de gem. Destul de ingenios, nu? Am găsit ideea căutând pe net alternative la gelifianții din comerț. Am obținut astfel un gem pe care îl poți da și celui mic, fără teamă, după ce trece de vârsta de 1 an.

Folosind puterea de gelifiere a acestor semințe micuțe, poți transforma cu ușurință orice fruct într-un gem minunat, fără zahăr, fără pectină și alți gelifianți.

Rețeta se prepară în cel mult 30 de minute, cât îți ia să te învârți prin bucătărie după ustensile, iar la urmă să speli blenderul și lingurițele. Între timp, semințele de chia își fac treaba lor și se umflă.

 

Ingredientele de care ai nevoie sunt puține:

2 căni de piure de fructe

2 linguri de semințe de chia

Eventual puțină miere bio sau puțin sirop de agave, ori un alt îndulcitor sănătos.

 

Cum se prepară: 

Pasează fructele tale preferate. Eu am preparat acest gem din căpșuni, dar poți folosi orice alt fruct. Adaugă semințele de chia și amestecă-le cu piureul de fructe. Poți folosi chiar și fructele congelate peste iarnă. E un moment bun să golești congelatorul, în curând vei avea nevoie de spațiu.

În 10-15 minute însetatele semințe de chia vor absorbi sucul fructelor și vor da piureului consistența unui gem.

Dacă ți se pare că gemul nu s-a îngroșat suficient, adaugă treptat câte o linguriță de semințe de chia. Nu uita totuși să le dai semințelor răgazul să absoarbă lichidul. Poți să ții amestecul la frigider sau să-l lași la temperatura camerei. Dacă-l lași câteva ore, va fi și mai gustos.
Acest gem este perfect de servit cu pâine, eventual unsă cu ulei de cocos în loc de unt. Eu din păcate nu am mai avut nicio felie de pâine mai sănătoasă ca să o folosesc în această poză și am împrumutat o felie de pâine clasică, albă, însă îți recomand să consumi acest gem raw cu pâine proaspătă de secară sau integral și cu ulei de cocos. Dacă-l dai celui mic, care de-abia a început diversificarea, atunci scoate pâinea din ecuație, e mai bun așa, simplu.

 

Poftă bună!

Ruxi, Republica BIO

Copyright Republica BIO

 

TAG-uri:

Comentarii (5 comentarii)

  • Maria pe

    Buna Michaela! Mult succes, te rog sa ne spui cum a iesit gemul tau.
    Maria, Republica BIO

  • Ionela pe

    Foarte bun!

  • Michaela pe

    Aa, superba informatie, chiar voi incerca!

  • Maria pe

    Buna Dana! Ei bine, draga mea, multe fructe si legume, sau multe preparate pot fi pastrate la congelator peste iarna. Probabil ca si acesta pe care il recomandam noi aici, de ce nu? Dar te rog sa tii cont ca nu acesta este scopul retetei :). Cel mai sanatos este sa consumi preparatul proaspat, ca pe un desert. Daca mai ai nevoie de ajutor, sunt aici. Pe curand!
    Maria, Republica BIO

  • Dana pe

    Se poate pastra congelat peste iarna? Sau alta metoda?

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.